Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Επιθετικά ελικόπτερα Apache AH64 E στην Ουκρανία

Το Λονδίνο βλέπει τον εαυτό του ως διεθνή καταλύτη για προσπάθειες που στοχεύουν στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο


Το Λονδίνο θα δώσει στο Κίεβο άρματα μάχης Challenger 2, αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού AS-90 και, πιθανώς, ελικόπτερα Apache. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, η προμήθεια βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων και πολεμικών ελικοπτέρων, θα αποτελέσει σοβαρή πρόκληση στις σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά δεν θα αλλάξει σοβαρά την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

 

Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι

Ποιους πραγματικούς στόχους μπορούν να επιδιώξουν οι δυτικές χώρες, μεταφέροντας σύγχρονο εξοπλισμό κρούσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία;

Έκθεση ανέφερε ότι, η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για τη λειτουργία αυτής της τεχνικής θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Γενικά, τους τελευταίους έξι μήνες, «χιλιάδες» Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στη Βρετανία.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, θα υπάρξει μια λεγόμενη αναταραχή της βρετανικής διπλωματικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός, έδωσε εντολή στους επικεφαλής των τμημάτων να ηγηθούν των διεθνών προσπαθειών ενόψει της επετείου της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τόνισε επίσης ότι, το Λονδίνο βλέπει τον εαυτό του ως διεθνή καταλύτη για προσπάθειες που στοχεύουν στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. «Η Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε ότι, ο Βρετανός πρωθυπουργός καλεί τους συμμάχους να στείλουν προγραμματισμένη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, το συντομότερο δυνατό για μέγιστα αποτελέσματα», αναφέρει.

Την ίδια ώρα, η Mirror, επικαλούμενη πηγή στον αμυντικό τομέα, έγραψε ότι μετά τα τανκς Challenger 2, το Λονδίνο θα έστελνε στην Ουκρανία έως και τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι. Το δημοσίευμα υποστήριξε ότι, μιλάμε για τη μεταφορά του Apache AH64 E, της πιο σύγχρονης έκδοσης ελικοπτέρων που μπορεί να καταστρέψει αρκετούς στόχους σε δευτερόλεπτα. «Το Apache θα αλλάξει το παιχνίδι», είπε η πηγή.

Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε αναληθείς αυτές τις πληροφορίες. Το Υπουργείο Άμυνας λέει ότι το άρθρο, το οποίο υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει επιθετικά ελικόπτερα Apache στην Ουκρανία, είναι εσφαλμένο.

Ωστόσο, για πολλούς η είδηση στα ΜΜΕ για την προμήθεια ελικοπτέρων και οι μετέπειτα καθυστερημένες αρνήσεις, μπορεί να αποτελούν τεστ για την αντίδραση της Μόσχας.

Προηγουμένως, οι ίδιες ανεπίσημες αναφορές για τις παραδόσεις της Δύσης στην Ουκρανία MLRS, τανκς και συστημάτων αεράμυνας, προηγήθηκαν της πραγματικής μεταφοράς τους σε ουκρανικό έδαφος.

Το Boeing AH-64 Apache, είναι ένα αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο. Μπορεί να εξοπλιστεί με δεκαέξι αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire, εβδομήντα έξι πυραύλους Hydra των 70 mm και ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 mm. Τέσσερα Απάτσι, είναι ικανά να καταστρέψουν αμέσως ένα ολόκληρο σύνταγμα 70 αρμάτων μάχης.

Τα ελικόπτερα τροφοδοτούνται από κινητήρες Rolls Royce, μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 186 μίλια την ώρα (περίπου 300 km/h) και να εντοπίσουν περισσότερους από 250 πιθανούς στόχους σε απόσταση έως και 10 μιλίων (16 km). Το κόστος ενός Apache υπολογίζεται σε περίπου 85,6 εκατομμύρια δολάρια.

Το συμπέρασμα είναι ότι ως επί το πλείστον, ο βρετανικός και ο πολωνικός στρατός πιθανότατα θα καθίσουν στα χειριστήρια αυτών και άλλων μεταφερόμενων αρμάτων μάχης, καθώς και στα χειριστήρια των ελικοπτέρων. Δηλαδή, αυτή θα είναι η αρχή της μεταφοράς πολωνικών στρατιωτικών μονάδων στα δυτικά της Ουκρανίας. «Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι η ειδική επιχείρηση, θα σταματήσει περίπου στις τρέχουσες θέσεις και η περιοχή Lviv και άλλες δυτικές περιοχές της Ουκρανίας θα παραμείνουν με τους Πολωνούς», δήλωσε ο Alexander Artamonov, ειδικός του ΝΑΤΟ, απόφοιτος της Ανώτατης Διπλωματικής Ακαδημίας της Γαλλίας.

Και, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί υπό αυτές τις συνθήκες και η Δύση θα το ερμηνεύσει αυτό ως νίκη.

Για να ελέγξουν το Apache, οι Ουκρανοί πιλότοι που πέταξαν στο παρελθόν σοβιετικά Mi-8, θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν για τουλάχιστον ένα μήνα, και πιθανότατα δύο ή τρεις μήνες, «αλλά κανείς δεν θα το κάνει αυτό, επειδή οι Πολωνοί θα είναι στα χειριστήρια», αναφέρει ο ειδικός και συνεχίζει: «Οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί η Ρωσία κατά την ειδική επιχείρηση, έχουν αρκετούς βαθμούς καθοδήγησης. Είναι λοιπόν αμφίβολο ότι αυτός ο σύνδεσμος των ελικοπτέρων θα εμπλακεί σε μάχη. Πιθανότατα, θα τοποθετηθούν στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας».

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares