Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΕΠΙΘΕΣΗ της Ε.Ε. κατά του Τραμπ: “Μας ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ συνέχεια”…

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε το καθεστώς των διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον χωρίς να ενημερώσει τις Βρυξέλλες, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ.Η αλλαγή στο πρωτόκολλο για τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ σημαίνει πως οι διπλωμάτες της ΕΕ που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον είναι λιγότερο πιθανό να προσκαλούνται σε σημαντικές εκδηλώσεις και έχουν μικρότερη σημασία απ’ ό,τι είχαν υπό τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η προσβολή αυτή, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, έγινε φανερή στις 5 Δεκεμβρίου κατά την κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χ. Ου. Μπους, όταν ο απεσταλμένος της Ευρώπης ήταν μεταξύ των τελευταίων διπλωματών που κλήθηκαν να υποβάλουν τα σέβη τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

«Καταλαβαίνουμε πως υπήρξε μια πρόσφατη αλλαγή στο διπλωματικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρνούμενη να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

«Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν εξ αυτού για την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουάσινγκτον».

Δύο άλλοι διπλωμάτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν την υποβάθμιση. Ένας απ’ αυτούς επισήμανε πως είναι απίθανο η ΕΕ να προχωρήσει σε αντίποινα, δεδομένης της επιθυμίας της για καλές σχέσεις.

Αμερικανοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Ο Τραμπ έχει επιδείξει επανειλημμένα την περιφρόνησή του προς την ΕΕ και έχει υποστηρίξει τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας απ’ αυτή.

Όμως οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν τις μεγαλύτερες στον κόσμο διμερείς εμπορικές σχέσεις και οι αμερικανικές επενδύσεις στην ΕΕ είναι τριπλάσιες απ’ ό,τι στην Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Ενώ η αλλαγή δεν σημαίνει πως ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πάψουν να συναντούν ομολόγους τους των ΗΠΑ, αυτή πραγματοποιείται έπειτα από μια πολυτάραχη χρονιά για τις διατλαντικές σχέσεις. Ο Τραμπ αποσύρθηκε από αρκετές διεθνείς συμφωνίες που υποστηρίζονται από την ΕΕ.

Σε ομιλία του τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η πολιτική του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» αναδιαμορφώνει το μεταπολεμικό σύστημα στη βάση κυρίαρχων κρατών και όχι πολυμερών θεσμών.

Ο Πομπέο επιτέθηκε επίσης σε «γραφειοκράτες» για τους οποίους είπε πως ευθύνονται για τη στήριξη της πολυμέρειας «ως αυτοσκοπού» και αμφισβήτησε τη δέσμευση της ΕΕ έναντι των πολιτών της, με αποτέλεσμα μια σπάνια μομφή σε βάρος του εκ μέρους της Κομισιόν, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Shares