Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Eπίθεση Μελόνι στις Βρυξέλλες για τα κλιματικά ουδέτερα κτίρια

«Η οδηγία θέτει στόχους που είναι ανέφικτοι για την Ιταλία»

Παράλογη και ιδεοληπτική χαρακτήρισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Η οδηγία θέτει στόχους που είναι ανέφικτοι για την Ιταλία, τόνισε η κα. Μελόνι στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Με βάση την οδηγία, από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θεσπίζεται για το 2026. Όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.

Στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033. Η κατηγορία G αντιστοιχεί στο 15% των κτιρίων ενός κράτους μέλους με τις χειρότερες επιδόσεις.

Τα μη οικιστικά και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να ανήκουν στις σχετικές κατηγορίες έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης (η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή μονωτικών εργασιών ή βελτίωσης του συστήματος θέρμανσης) θα πραγματοποιείται όταν ένα κτίριο πωλείται ή υποβάλλεται σε σημαντική ανακαίνιση ή, εάν ενοικιάζεται, όταν υπογράφεται νέο συμβόλαιο μίσθωσης.

primenews.press

Shares