Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επιστρέφει ο Turkstream, επιστρέφει και η κανονικότητα στο ηλεκτρικό σύστημα

Επιστρέφει ο Turkstream, επιστρέφει και η κανονικότητα στο ηλεκτρικό σύστημα

 

Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος, οι οποίες ξεπέρασαν τα 300 ευρώ/MWh, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πιέστηκαν εξαιτίας των ανησυχιών για την ομαλή παροχή του καυσίμου από τη Ρωσία.

Έτσι εν μέσω των πληροφοριών ότι η Γερμανία ενεργοποιεί το έκτακτο σχέδιο για την προμήθεια φυσικού αερίου, οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν έως και τα 133 ευρώ/MWh οδηγώντας προς τα πάνω και τις τιμές του ρεύματος.

Στην ελληνική αγορά την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έφτασε στα 313 και στα 312 ευρώ/MWh αντίστοιχα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση έναντι των προηγούμενων ημερών όταν η χονδρική τιμή του ρεύματος κινήθηκε μεταξύ 255 και 291 ευρώ/MWh.

Μια σημαντική παράμετρος πάντως που δημιουργούσε προβλήματα στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, επανέρχεται στην κανονικότητα από τη επόμενη εβδομάδα. Ο λόγος για τον αγωγό Turkstream, η συντήρηση του οποίου βάσει προγραμματισμού ολοκληρώνεται αύριο και από την Τρίτη προβλέπεται να ξεκινήσει ­– εκτός απροόπτου ­­­– εκ νέου η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Turkstream φτάνει στην Ελλάδα ρωσικό φυσικό αέριο που αντιστοιχεί περίπου στο 30­ ­– 40% των ποσοτήτων αερίου που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα συζητήσουν τον κανονισμό που σχετίζεται με την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου πριν το χειμώνα ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να τεθεί και το θέμα των τιμών της ενέργειας.

Του Χάρη Φλουδόπουλου/capital.gr

Shares