Τρίτη , 2 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Επιστήμονες έφτιαξαν την… μπύρα των Φαραώ -Με μαγιά 3.000 ετών….

Ισραηλινοί επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν μαγιά από αρχαία δοχεία και να κατασκευάσουν μπύρα παρόμοια με εκείνη που έπιναν οι Φαραώ, πριν από περίπου 3.000 χρόνια.


Η μπύρα αυτή, την οποία παρουσίασαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου, έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6% και γεύση παρόμοια με την μπύρα που παράγεται από σιτάρι. Παράλληλα οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα υδρόμελι, περιεκτικότητας 14% σε αλκοόλ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παράγεται μπύρα με τη χρήση αρχαίας μαγιάς, δήλωσαν οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Ισραηλινών Αρχαιοτήτων και των τριών πανεπιστημίων που συνεργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα.

«Οταν φέραμε αυτήν την μπύρα και την ήπιαμε, καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι, κάναμε μια πρόποση. Και εγώ είπα: “είτε όλα θα πάνε καλά, είτε θα πεθάνουμε όλοι σε πέντε λεπτά”. Επιζήσαμε και είμαστε εδώ για να αφηγηθούμε αυτήν την ιστορία», δήλωσε ο Αρεν Μάιερ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν.

Μπύρα από αμφορέα

Η μαγιά που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για την μπύρα βρέθηκε στον πάτο αρχαίων δοχείων που είχαν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της ερήμου Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ. Η μπύρα που παρουσίασαν την Τετάρτη περιείχε μαγιά περίπου 3.000 ετών, αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει και μαγιά 5.000 ετών.

Για να παρασκευάσουν την μπύρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Ομως, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να κάνουν το ίδιο με βάση αρχαίες συνταγές και ίσως να κυκλοφορήσουν αυτή την μπύρα στο εμπόριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Σερβίρισμα μπύρας

 

 

Αρχαία δοχεία

 

 

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares