Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Επίσκεψη Escobar και Lajčák σε Κοσσυφοπέδιο και σε Σερβία – Κάτι έρχεται

Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ επισκέπτονται τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη χωρίς να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Όπως ανακοίνωσαν πριν από την επίσκεψη στην Πρίστινα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Ο απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της κατάστασης την 1η Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα για τις πινακίδες κυκλοφορίας και τα έγγραφα εισόδου/εξόδου.

Ο Λάιτσακ και ο Εσκομπάρ έμειναν αρχικά στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκαν με τις αρχές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είπαν ότι είχαν έναν «καλό διάλογο» με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και την Πρόεδρο Vjosa Osmani. Οι Λάιτσακ και Εσκομπάρ υπογράμμισαν ότι στόχος των συναντήσεων είναι να αποτραπούν νέες εντάσεις.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι βρίσκομαι εδώ με τον Γκάμπριελ Εσκομπάρ για να δείξω ότι η ενότητα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί. Εργαζόμαστε μαζί για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Δεύτερον, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί πολύ για όσα είδαμε επί τόπου στις 31 Ιουλίου. Αναμένεται από εμάς μαζί, ως διαπραγματευτές και από τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό στις 31 Αυγούστου. Γι’ αυτό είμαστε εδώ», υπογράμμισε ο Λάιτσακ στην Πρίστινα.

Μετά την Πρίστινα, οι διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΠΑ συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των Σέρβων από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στην Kosovska Mitrovica. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες και τράβηξε μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τη συνάντηση με τους αρχηγούς της Σερβικής Λίστας, εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση στις 31 Αυγούστου δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτή της 31ης Ιουλίου.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχουν οδοφράγματα, να μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν κανονικά», είπε. Σύμφωνα με τον Lajčák, η συνάντηση με τους Σέρβους από το βορρά ήταν «πολύ σημαντική» γιατί όποια απόφαση και αν ληφθεί, «οι Σέρβοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της απόφασης, γιατί κάθε κακή απόφαση χειροτερεύει τη ζωή τους και κάθε καλή βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους “.

Από τη Μιτρόβιτσα οι δύο διπλωμάτες μετέβησαν στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις 5 το απόγευμα. Αν και ανακοινώθηκε ότι θα δημοσιευόταν δελτίο τύπου μετά τη συνάντηση, ο Lajčák και ο Escobar αποχώρησαν από το κτίριο της Προεδρίας μετά από 45 λεπτά. Η συζήτηση συνεχίστηκε ξανά μετά τις 10 το βράδυ, ο Βούτσιτς είπε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι «δεν υπήρξαν συμβιβασμοί σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας και κάποια άλλα σημαντικά ζητήματα».

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με τον Βούτσιτς ήταν δύσκολες. Εκτίμησε ότι η συζήτηση ήταν «δύσκολη και υπεύθυνη», προσθέτοντας ότι όλα όσα υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας πρέπει να εφαρμοστούν, η οποία περιλαμβάνει τη Συμφωνία για την Ελεύθερη Μετακίνηση από το 2011.

 

 

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφικής Οικονομικής Ανάπτυξης (INTER), Dragiša Mijačić , λέει για τα Ευρωπαϊκά Δυτικά Βαλκάνια ότι η επίσκεψη του Lajčak και του Escobar στο Βελιγράδι, την Πρίστινα και τη Μιτρόβιτσα είναι μέρος της «διαχείρισης κρίσεων», που στοχεύουν στην επίλυση της κατάστασης με την εισαγωγή μέτρων από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία.

«Οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου έχουν προκαλέσει εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας». Η επίσκεψη στο Lajcak και τον Escobar μπορεί να θεωρηθεί ως η τελευταία προσπάθεια επίλυσης της διπλωματίας της κατάστασης», λέει ο Mijačić.

Σύμφωνα με τον Mijačić, οι διαπραγματευτές δεν έχουν εύκολο έργο γιατί δεν είναι εύκολο να βρεθεί μια λύση που θα ηρεμήσει την κατάσταση και θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και των δύο πλευρών.

Μετά από συνομιλίες με τους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα για τις πινακίδες κυκλοφορίας και τα έγγραφα εισόδου/εξόδου. Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων αναβλήθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος της διεθνούς κοινότητας.

Την Κυριακή, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία ζήτησε από τις Βρυξέλλες πινακίδες «KS» και ότι δεν εκδίδονται έγγραφα εισόδου/εξόδου για Σέρβους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο με σερβικές ταυτότητες.

Ο Dragiša Mijačić λέει στο EWB ότι είναι αχάριστο να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις για το εάν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα αλλάξουν την κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, κάτι που το Βελιγράδι δεν αποδέχεται.

«Ο Κούρτι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής με αρκετά σαφείς απόψεις, οπότε δεν πιστεύω ότι θα επαναφέρει τις πινακίδες «KS». Από την άλλη πλευρά, μένει να φανεί αν ο Κούρτι είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα για τη διαλυμένη ειρήνη και τη θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα και για τη διεθνή κοινότητα, αν είναι έτοιμη να θυσιάσει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο λόγω των μονομερών κινήσεων του Κούρτι», πιστεύει ο Mijačić.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι θέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι σχεδόν ίδιες ακόμη και μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε εάν οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ έφεραν πρόοδο, ο Mijačić εκτιμά ότι κάθε συνάντηση μεταξύ Kurti και Vučić φέρνει κάποια πρόοδο. Όπως λέει, δεν χρειάζεται να είναι σε συγκεκριμένα αποτελέσματα αλλά να φέρει μια αλλαγή στην κατανόηση των αμοιβαίων σχέσεων.

«Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και μετά από αυτή τη συνάντηση, η ρητορική του αξιωματούχου αμβλύνθηκε από το Βελιγράδι και την Πρίστινα. Υπήρξαν επίσης θετικές εκτιμήσεις για τη συνάντηση από τον Λάιτσακ και ορισμένους πρεσβευτές. Φυσικά, οι διαφορές στις συμπεριφορές είναι ακόμα τεράστιες. Ωστόσο, κάθε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι καλύτερη από συγκρούσεις και οδοφράγματα», καταλήγει ο Dragiša Mijačić, διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Πηγή: europeanwesternbalkans.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares