Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επίπεδη κοιλιά και λιγότερο λίπος για όσους επιλέγουν αυτό το ρόφημα…

Νέα έρευνα μας προτρέπει να πίνουμε καφέ όχι για να είμαστε τονωμένοι αλλά για να έχουμε λιγότερο λίπος στο σώμα και flat κοιλιά. Φαίνεται πολύ ωραίο αυτό το εύρημα των ειδικών, ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί και από τις επόμενες μελέτες…

Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή τρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερο συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα καθώς και κοιλιακό λίπος συγκριτικά με όσες πίνουν λιγότερο καφέ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη The Journal of Nutrition.

Ακόμη μια έρευνα που υποστηρίζει τα οφέλη του καφέ στην υγεία. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία του αμερικανικού ΕΟΔΥ ( Center for Disease Control, CDC) και εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα φλιτζάνια καφέ που κατανάλωναν οι γυναίκες ημερησίως και το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα αλλά και την κοιλιά.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τα χαμηλότερο ποσοστά λίπους στο σώμα, 3,4% χαμηλότερα συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ. Για τις γυναίκες ηλικίας 45-69 ετών εκείνες που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ είχαν ποσοστό λίπους κατά 4,1% χαμηλότερο συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν καφέ .

Συνολικά, το μέσο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους ήταν 2,8% χαμηλότερο στις γυναίκες όλων των ηλικιών που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια είτε ο καφές που καταναλώθηκε ήταν με ή χωρίς καφεΐνη, και μεταξύ των καπνιστών / μη καπνιστών και εκείνων που πάσχουν από χρόνιες νόσους σε σύγκριση με εκείνους που είναι υγιείς.

Στους άνδρες, η σχέση ήταν λιγότερο σημαντική, αν και οι άνδρες ηλικίας 20-44 ετών που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα είχαν 1,3% λιγότερο ολικό λίπος και 1,8% λιγότερο λίπος στον κορμό (κοιλιακό λίπος) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ.

Για τον επικεφαλής ερευνητή Δρ. Lee Smith από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin η εξήγηση μάλλον κρύβεται στα βιοδραστικά συστατικά του καφέ, πέραν της καφεΐνης, που ρυθμίζουν το βάρος και δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Βέβαια καθίσταται σαφές ότι επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης και αναμφίβολα χρειάζονται περισσότερες για να τεκμηριωθεί αυτός ο συσχετισμός.

«Ο καφές ή τα δραστικά συστατικά του μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής για τη μείωση του φορτίου χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την επιδημία παχυσαρκίας» επισημαίνουν ο Δρ. Smith.

Υπολογίζεται ότι ετησίως καταναλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο επτά εκατομμύρια τόνοι καφέ.

 

ygeiamou.gr

 

Shares