Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επιμένει στα χαμηλά επιτόκια ο Ερντογάν – Νέα πτώση για την λίρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Παρασκευή ότι η χώρα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, λέγοντας ότι όσοι βλέπουν τα υψηλά επιτόκια ως το «μέλλον του έθνους μας διακατέχονται από αίσθημα επίκτητη αδυναμίας».

«Τα επιτόκια αυτά θα υποχωρήσουν. Δεν θα αφήσουμε τα υψηλά επιτόκια να τσακίσουν τον λαό μας» τόνισε.

Μετά τις νέες δηλώσεις για την αναγκαιότητα των χαμηλών επιτοκίων έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται ξανά σε ελεύθερη πτώση στις συναλλαγές της Παρασκευής, ξεπερνώντας το επίπεδο των 12,5 λιρών/δολάριο

Σημειώνεται ότι διεθνείς οίκοι προβλέπουν περαιτέρω υποτίμηση της λίρας, όσο ο Ερντογάν θα μειώνει τα επιτόκια. Υποτίμηση που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια και θα εξαρτηθεί από την στάση του Τούρκου προέδρου. Πάντως, από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 32% της αξίας της και συνεχίζει ακάθεκτη.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγορούν τον Ερντογάν ότι σπρώχνει τη χώρα σε κρίση και ζητούν να γίνουν άμεσα εκλογές, ενώ πολλοί οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει απερίσκεπτη την ακολουθούμενη πολιτική.

newsbomb.gr

Shares