Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επιλεκτικές πωλήσεις συγκρατούν το Χρηματιστήριο

Σημαντικά έχουν περιοριστεί τα κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Coca Cola, έχουν ανακόψει την πορεία του γενικού δείκτη προς τις 900 μονάδες.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,32% στις 895,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.162,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,83% στις 587,58 μονάδες.

Επιλεκτικές πωλήσεις συγκρατούν το Χρηματιστήριο

Αν και το πρωί φλέρταρε με τις 900 μονάδες, πλέον οι επιλεκτικές πωλήσεις έχουν χαλάσει το κλίμα, όπως έχει γίνει ακριβώς και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες χάνουν τα πρωινά τους κέρδη.

Το κλίμα άλλωστε παραμένει εύθραυστο, ενόψει τόσο των αβεβαιοτήτων επί ευρωπαϊκού εδάφους, όσο και της έναρξης του συμποσίου της Federal Reserve στο Jackson Hall σήμερα.

Η ευαισθησία που εμφανίζουν πολλές αγορές στα στοιχεία που ανακοινώνονται για την πορεία των οικονομιών, σήμερα εν προκειμένω της Γερμανίας, επιβεβαιώνουν ότι οι αγοραστές έχουν συγκεκριμένα όρια στην ανάληψη του ρίσκου τους.

Επομένως, όπως σχολιάζει και στο Capital.gr χρηματιστηριακή πηγή, η παραμονή της αγοράς πάνω από τις στηρίξεις των 880 – 885 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται θετική εξέλιξη στην παρούσα, καθώς συντηρεί τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση στο ΧΑ.

Στην αξιολόγηση της εικόνας άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαιτέρως θετικές, όπως αποτυπώθηκε και στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 7μηνο του έτους, αλλά και στους ξένους αναλυτές που αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ.

Αυτό που λείπει όμως από την αγορά είναι ένα πιο ομαλό διεθνές περιβάλλον, κάτι που δεν θα δούμε τους επόμενους μήνες, αλλά και καλύτερη διαχείριση των εστιών αβεβαιότητας από την κυβέρνηση.

Και οι δύο παράγοντες δεν πρόκειται να δώσουν κάποια κίνητρα ανάληψης περαιτέρω ρίσκου στους αγοραστές το επόμενο διάστημα, με αρκετούς εγχώριους αναλυτές, με τελευταία τη Eurobank Equities, να συστήνει πιο αμυντικές θέσεις μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει κέρδη 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Titan, Eurobank, Πειραιώς, ΕΛΧΑ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ, Coca Cola, Quest και Σαράντης δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ η Motor Oil είναι στο -0,53%. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ, η Λάμδα η Aegean και η Jumbo.

της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares