Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Επικοινωνία Ακάρ με Σοϊγκού για τα ουκρανικά σιτηρά

25990454

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ τη Δευτέρα για να συζητήσει σχετικά με την αναστολή του ρόλου της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της μετά από επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της αρχικής συμφωνίας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να επαναλάβει τις αποστολές από λιμάνια που είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία, τον Ιούλιο.

Μια σύντομη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία μεταξύ Σόιγκου και Ακάρ.

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα πρέπει να επανεξετάσει την αναστολή της συμμετοχής της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ο Ακάρ είπε στον Σοϊγκού: “Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η πρωτοβουλία για τα σιτηρά, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη λύση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και δείχνει ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν με συνεργασία και διάλογο και να ληφθεί υπόψη η πρωτοβουλία μεταφοράς σιτηρών, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί άσχετα από τις συνθήκες σύγκρουσης”.

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.

Πηγή: capital.gr

Shares