Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Επικίνδυνα “παιχνίδια” της Άγκυρας: Προκαλεί για “θερμό επεισόδιο” – Στήνει σκηνικά κλιμάκωσης….

Επικίνδυνα "παιχνίδια" της Άγκυρας: Προκαλεί για "θερμό επεισόδιο" - Στήνει σκηνικά κλιμάκωσης....

Τουρκικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε κινήσεις εξαιρετικής επιθετικότητας σε θάλασσα, αέρα και έδαφος, προσπαθώντας να καλέσουν κάποιο θερμό επεισόδιο είτε ατύχημα.


Τακτική κλιμάκωσης με προφανή στόχο την πρόκληση ατυχήματος, ακόμα και θερμού επεισοδίου, ακολουθεί η Aγκυρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα οι τουρκικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε κινήσεις εξαιρετικής επιθετικότητας σε θάλασσα, αέρα και έδαφος. Οι κινήσεις αυτές γίνονται κάτω από το πέπλο της ρητορικής ενθάρρυνσης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε μια προφανή προσπάθεια συσπείρωσης του ίδιου του κόμματός του, αναφερόμενος σε πρόσφατη καταδίωξη ελληνικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιοφυλακίδα, τόνισε ότι «αυτοί διαφεύγουν και εμείς τους κυνηγούμε. Και από δω και πέρα έτσι θα γίνεται».

Από την Αθήνα η τουρκική επιθετικότητα καταδικάζεται ως θλιβερή και καταδικαστέα, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με κάθε ευρωπαϊκή λογική όπως γράφει για την εφημερίδα “Καθημερινή” ο Βασίλης Νέδος. Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και του επιδόθηκε διάβημα για την τουρκική επιθετικότητα. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με υπαιτιότητα της Αγκυρας, έχουν δυσχεράνει την κατάσταση για την Τουρκία και στο ΝΑΤΟ. Όπως υπογράμμιζαν οι συγκεκριμένες πηγές, οι τουρκικές θέσεις δεν έχουν πλέον ανταπόκριση στο ΝΑΤΟ.

Η τουρκική επιθετικότητα έχει εκδηλωθεί τα τελευταία 24ωρα στο πεδίο με τους εξής τέσσερις τρόπους:

Πρώτον (όπως αποκάλυψε η «Κ» ήδη από χθες στην ηλεκτρονική έκδοσή της) τη νύχτα από 9 προς 10 Μαρτίου (Δευτέρα προς Τρίτη) επιβαίνοντες σε τζιπ του Στρατού Ξηράς στον βόρειο Εβρο αντιλήφθηκαν πυρά να περνούν πάνω από το όχημά τους, προερχόμενα από την τουρκική πλευρά. Λίγο νωρίτερα ελληνική περίπολος είχε δεχθεί, επίσης, πυρά προς την κατεύθυνσή της. Ολα αυτά τα περιστατικά έχουν καταγραφεί υπό την αξιοσημείωτη, παράλληλη παρουσία των στελεχών των ειδικών επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας, τα οποία περιπολούν στον Εβρο σε λέμβους.

Δεύτερον, χθες τα ξημερώματα (05.30) ακταιοφυλακίδα της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Τρίτον, χθες το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών F-16 προέβησαν σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά ενέργεια, καθώς πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος στον βόρειο Εβρο. Στις 14.50 πέταξαν σε ύψος από 10.000 πόδια μέχρι και μόλις 500 πόδια πάνω από το ελληνικό έδαφος, μάλιστα τη στιγμή που στην περιοχή περιπολούσε ελικόπτερο «Χιούι» της Αεροπορίας Στρατού.

Τέταρτον, η Αγκυρα έχει εκδώσει σειρά από Subnote και NAVTEX, με τις οποίες έχει «κλειδώσει» μεγάλο μέρος του Αιγαίου για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις. Ουσιαστικά η Αγκυρα έχει κλείσει όλη την περιοχή βόρεια της Κρήτης για ασκήσεις με τα υποβρύχιά της, ενώ η NAVTEX 417/20 του Υδρογραφικού Σταθμού Σμύρνης που έχει εκδώσει για το κεντρικό Αιγαίο κινείται ανατολικά προς τα δυτικά σε μια περιοχή που περικλείεται σε ένα νοητό πολύγωνο μεταξύ Λέσβου, Ανδρου, Τήνου και Χίου. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» κινήθηκε αρκετές φορές στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προτού πλεύσει ξανά ανατολικά. Τέλος, από χθες, το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που έχει αγοράσει η ΤΡΑΟ, πλέει στα βόρεια της Κρήτης με κατεύθυνση προς το λιμάνι Τασουτσού στη νότια Τουρκία.

Για τις τουρκικές προκλήσεις το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας και το περιστατικό στην Κω. «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που τη θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για την κατανόηση που δείχνουν οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην πρόσφατη υπουργική σύνοδο στο Ζάγκρεμπ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με την Αυστριακή ομόλογό του Κλαούντια Τάνερ, με αντικείμενο την εργαλειοποίηση κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την Αγκυρα, με σκοπό την πρόκληση προβλημάτων και αποσταθεροποίησης με μοχλό το προσφυγικό.

 

Επικίνδυνα "παιχνίδια" της Άγκυρας: Προκαλεί για "θερμό επεισόδιο" - Στήνει σκηνικά κλιμάκωσης....

 

pentapostagma

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares