Σάββατο , 25 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

Επιδρομή αιγυπτιακών αρχών στα γραφεία του Anadolu στο Κάιρο….

Καταδικάζει τη στάση της Αιγύπτου το τουρκικό ΥΠΕΞ – Διπλωματικός “πόλεμος” μεταξύ Άγκυρας και Καϊρου


Η αιγυπτιακή αστυνομία εισέβαλε στο γραφείο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu (ΑΑ) στο Κάιρο και συνέλαβε τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε άγνωστο προορισμό, την Τρίτη το βράδυ.

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα την επιδρομή στο γραφείο του Anadolu στο Κάιρο, προτρέποντας την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων εργαζομένων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η επίθεση στο γραφείο του Καΐρου του πρακτορείου Anadolu χθες το βράδυ από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και η κράτηση υπαλλήλων χωρίς δικαιολογία αποτελεί πράξη παρενόχλησης και εκφοβισμού ενάντια στον τουρκικό Τύπο και την καταδικάζουμε σθεναρά”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του.

“Αυτή η πράξη βίας εναντίον του ΑΑ [Anadolu Agency] υπογράμμισε για άλλη μια φορά όχι μόνο την αρνητική προσέγγιση της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και τη σοβαρή κατάστασή της σχετικά με τη δημοκρατία και τη διαφάνεια”, ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

“Οι δυτικές χώρες, που φαίνονται ευαίσθητες στην ελευθερία του τύπου και της έκφρασης, παίζουν ρόλο σε αυτή την απερίσκεπτη στάση, παραβλέποντας την καταδίκη των παραβιάσεων στη χώρα”, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Τουρκίας Fahrettin Altun καταδίκασε επίσης τις αιγυπτιακές αρχές “για την εχθρική στάση τους απέναντι στον τουρκικό τύπο”.

“Η εχθρική στάση των Αιγύπτιων πραξικοπηματιών προς τους υπαλλήλους του πρακτορείου Anadolu αποτελεί ένδειξη του πόσο αυταρχικοί είναι”, πρόσθεσε ο Altun.

Ο Γενικός Διευθυντής του Anadolu Σενόλ Καζάντσι ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση των εργαζομένων. “Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τους υπαλλήλους του ΑΑ”, ανέφερε ο Καζάντσι.Τόνισε επίσης ότι η στάση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας προς τον τύπο ήταν “απαράδεκτη”.

Αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους και ανέφεραν τις ανησυχίες τους στον πρόεδρο του πρακτορείου Anadolu σχετικά με την επιδρομή, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν, του υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βάρνακ, του υπουργού Υγείας Fahrettin Koca, του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, του υπουργού Αθλητισμού Mehmet Kasapoglu και του επικεφαλής του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την άμεση απελευθέρωση των υπαλλήλων, τονίζοντας ότι αυτοί “κρατούνται παράνομα”. Οι λόγοι της αιφνιδιαστικής επιδρομής των αιγυπτιακών αρχών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

 

pentapostagma

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares