Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Επιδότηση φυσικού αερίου: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

 

Παροχές-ψίχουλα υπόσχεται καθημερινά η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις υπέρογκες αυξήσεις, την οικονομική και ενεργειακή κρίση. Κάθε μέρα και κάτι νέο σκαρφίζεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου -θεωρητικά- να ικανοποιήσει τους δυσαρεστημένους, καθώς οι εκλογές φαίνεται πως είναι προ των πυλών.

Μέτρα στήριξης για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, αυτή τη στιγμή εξετάζονται σενάρια στήριξης των νοικοκυριών αυτών, προκειμένου να μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα. Όσον αφορά τη μορφή που θα έχει η παρέμβαση, ο υπουργός είπε ότι «πέρυσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και με επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου».

Προσέθεσε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έρχονται και συντάσσονται με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εισηγήθηκε από νωρίς να θεσπιστεί πλαφόν στο φυσικό αέριο στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και θέσπιση πλαφόν» συμπλήρωσε ο υπουργός ΠΕΝ. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι σε αυτή την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, με τον κ. Σκρέκα να επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτά από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος, τέλος, στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», ο υπουργός προανήγγειλε την αύξηση των δικαιούχων κατά 70.000, λέγοντας ότι από 150.000 μπορεί να φτάσουν τους 220.000.

Shares