Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Επιδοτήσεις ρεύματος, φυσικού αερίου: Παραδείγματα από Γενάρη

Από 1η Ιανουαρίου αυξάνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση διπλασιάζει την επιδότηση που μέχρι τώρα έδινε. Πόσο θα είναι και ποιους φορά.

Ανακοινώθηκαν οι νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για τον μήνα Ιανουάριο, ως στήριξη για τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια.

Από 1η Ιανουαρίου αυξάνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση διπλασιάζει την επιδότηση που μέχρι τώρα έδινε. Η διπλάσια επιδότηση αφορά κυρίως τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου, ωστόσο η κυβέρνηση ανάλογα με τις εξελίξεις θα εξετάσει πώς θα προχωρήσει μετά.

Συγκεκριμένα, επιδοτούνται 1η, 2η και εξοχική κατοικία ανεξαρτήτως παρόχου. Η κατανάλωση έως 500 kWh/μήνα επιδοτείται με 33 λεπτά/kWh, με την τελική επιβάρυνση να είναι στα 15 – 19 λεπτά/kWh.

Για κατανάλωση 501 – 1.000 kWh/μήνα η επιδότηση ανέρχεται στα 28 λεπτά/kWh, ενώ για όσους καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωσή του κατά 15% θα κερδίσουν την επιπλέον επιδότηση των 5 λεπτών/kWh.

Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 38,8 λεπτά/kWh.

μπορικά τιμολόγια για κατανάλωση έως 2.000 kWh/μήνα η επιδότηση είναι 29,2 λεπτά/kWh. Για κατανάλωση άνω των 2.000 kWh/μήνα η επιδότηση είναι στα 13,4 λεπτά/kWh.

Αυτά τα τιμολόγια αφορούν εστιατόρια, καταστήματα, περίπτερα, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κτλ.

Για τις εμπορικές – βιομηχανικές παροχές η επιδότηση είναι 13,4 λεπτά/ΚWh.

Για τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση είναι 33 λεπτά/ΚWh, ενώ η επιδότηση φυσικού Αερίου είναι χωρίς κριτήρια.

Παράδειγμα επιδότησης ρεύματος

Μέση κατανάλωση: 400 Kwh/ μήνα

Χωρίς ακρίβεια: 44 €/ μήνα

Με επιδότηση: 63,6 €/μήνα (19,6€ ακριβότερα)

Χωρίς επιδότηση 195,6€/μήνα (151,6€ ακριβότερα)

newsbomb.gr

Shares