Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επίδομα 800 ευρώ, Δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι θα πάρουν Έκτακτο Επίδομα

Το πότε θα πληρωθεί το επίδομα των 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο αλλά και την επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και το έκτακτο επίδομα των μακροχρόνια ανέργων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου στους εργαζόμενους αλλά και εξήγγειλε έκτακτο επίδομα για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους.

Πιο αναλυτικά:

Επίδομα 800 ευρώ

Αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις υποβάλουν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15/11 έως και 24/11 και η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους  θα πραγματοποιηθεί από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.

Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020. Επιδίωξη του Υπουργείου είναι η πληρωμή της αποζημίωσης αυτής στους εργαζόμενους, να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος   Δεκεμβρίου.

Επιμήκυνση επιδομάτων ανεργίας και έκτακτο επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Πριν μερικές μέρες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 20/11. Το μέτρο αυτό αφορά 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκ ευρώ.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας  θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, τρέχουν από τον ΟΑΕΔ  7  ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

Δώρο Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους

Με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που μπαίνει σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής,  προβλέπεται χορήγησης έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

Μεταφορά ετήσιας άδειας

Επίσης, με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. Ειδικότερα,  εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις  εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν  να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή  ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020  μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020,  στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου  2021.

Πρόγραμμα 100.000 θέσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Όσον αφορά το Ανοικτό Πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας το οποίο «τρέχει» από 1η Οκτωβρίου, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα και αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων θα παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντιθέτως, δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Τέλος, επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη των εργαζομένων τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υποβάλλουν δήλωση αναστολών εργασίας των εργαζομένων αυτών θα πρέπει να το τροποποιήσουν τις αρχικές αιτήσεις τους στο Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Shares