Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επίδομα 400 ευρώ: Πώς θα δοθεί σε 150.000 επιστήμονες – Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επίδομα 400 ευρώ: Με εισοδηματικά κριτήρια και μετά από έλεγχο εσόδων που θα αποδεικνύει τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς.


Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών περιέγραψε χθες, Πέμπτη (21/01) ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η στήριξη όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και τη στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα), θα θεσπιστούν κριτήρια για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι και η μείωση των εσόδων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι περιορισμοί κρίνονται αναγκαίοι καθώς το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί εξ ολοκλήρου από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας τ. ΕΤΑΑ. Υπενθυμίζεται πως τα κεφάλαια των συγκεκριμένων λογαριασμών, προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, και συγκεκριμένα 10 ευρώ τον μήνα.

Από την πλευρά τους, οι επιστημονικοί φορείς διαφώνησαν με το γενικό κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος και ζήτησαν για δυο κατηγορίες να μην ισχύσει το κριτήριο της μείωσης εισοδημάτων το 2020:

για τους νέους επιστήμονες που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους πέρσι και φέτος αλλά και
για τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ

 

newsbomb.gr

Shares