Κυριακή , 24 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Eπιχειρησιακή υποστήριξη Mirage και Sikorsky!Στο ΚΥΣΕΑ οι συμβάσεις 210 εκ. ευρώ…

Εγκρίνονται τις επόμενες ημέρες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) δύο σημαντικές συμβάσεις για την επιχειρησιακή υποστήριξη των οπλικών συστημάτων της χώρας. Πρόκειται για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης (Follow On Support) των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage και των αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Sikorsky, συνολικού ύψους άνω των 210 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι συμβάσεις  αφορούν την παροχή ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ύψος της επιχειρησιακής υποστήριξης των 11  S-70 B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού ανέρχεται στα 83 εκατομμύρια δολάρια ενώ για τα 44 Mirage 2000 και 2000-5 που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία ανέρχεται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως πληροφορείται το OnAlert η σύμβαση προμήθειας ανταλλακτικών για τα γαλλικά αεροσκάφη προβλέπει και τη δυνατότητα επέκτασης για άλλα τρία έτη με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία σύγκλισης του ΚΥΣΕΑ, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό  να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως έχει γράψει το OnAlert για την υπογραφή της Follow On Support  των  Mirage απαιτήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις  της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και των γαλλικών κατασκευαστριών εταιριών Dassault –Breguet , Thales και  Safran , καθώς και μία νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η οποία άλλαξε τις προβλέψεις του Ν. 3978/2011 για τις αμυντικές προμήθειες. Οι αλλαγές αφορούσαν τις τραπεζικές εγγυήσεις και ζητήματα διαιτησίας.

Η γαλλική πλευρά επιθυμούσε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Όπερ και εγένετο, αφού η συνεχής υποστήριξη των γαλλικών αεροσκαφών είναι άμεση ανάγκη για την Πολεμική Αεροπορία.

Με τα Mirage και οι  Scalp

Η υποστήριξη σε ανταλλακτικά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εξακολουθούν τα Mirage να αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο. Άλλωστε… η συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares