Να βάλει αναχώματα στις πιέσεις προσπαθεί η αγορά των ΗΠΑ, την ώρα που συνεχίζεται το ξεπούλημα τραπεζικών τίτλων στον απόηχο του ντόμινο που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Ειδικότερα, εν μέσω άγριας μεταβλητότητας, παρά το άνοιγμα σε αρνητικό έδαφος και για τους τρεις δείκτες με απώλειες μάλιστα κοντά στο 2%, το μομέντουμ άλλαξε γρήγορα και με αντεπίθεση από αμυντικούς τίτλους αλλά και τεχνολογικούς η αγορά πλέον να σταθεροποιηθεί ανοδικά.
Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,36% ή 116 μονάδων στις 32.025 μονάδες, ο S&P ενισχύεται κατά 0,5% στις 3.880 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,66% στις 11.212 μονάδες.
Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται με την Goldman Sachs να χάνει 2% η JPMorgan “ελέγχει” τις απώλειες στο -0,8%, όπως και η Morgan Stanley που υποχωρεί κατά μόνο 0,25%%, ωστόσο η Citigroup πραγματοποιεί βουτιά 5%.
Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας του Σικάγου, ο γνωστός και ως “δείκτης φόβου” VIX, έχει ανέλθει σε επίπεδα όπου είχε να βρεθεί από τα τέλη του περασμένου έτους με κατακόρυφο άλμα που ξεπέρασε το 15% σήμερα, αν και πλέον περιορίζεται στο 10%.
Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του προέδρου Μπάιντεν λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, οι νέες εκτιμήσεις ότι οι εξελίξεις θα βάλουν φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και η συμφωνία “μαμούθ” της Pfizer έχουν δώσει σημαντική ώθηση σε μία σειρά μετοχών για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Dow η Amgen πραγματοποιεί ράλι 3,47%, οι Procter & Gamble και Johnson & Johnson ενισχύονται από 2,4%, η Coca Cola βρίσκεται στο +2,2%, ενώ σημαντικές στηρίξεις δίνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Microsoft με κέρδη άνω του 2%.
Η συμφωνία για την εξαγορά “μαμούθ” της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen από την Pfizer, έναντι 43 δισ. δολαρίων, οδηγεί τον τίτλο της πρώτης σε άλμα 16% ενώ η δεύτερη ενισχύεται κατά 2,5%. Η συμφωνία συμπαρασύρει επίσης το σύνολο του κλάδου, αφού πέρα από τις Amgen και Johnson & Johnson που προαναφέρθηκαν, η Moderna πραγματοποιεί ράλι 6% και η Eli Lilly 5%.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε”.
Ωστόσο, η γενική αναταραχή την οποία έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνέχισε να διασπείρεται σήμερα με την αμερικανική First Republic Bank να βλέπει τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Όπως έγραψε πάντως σήμερα Ajay Rajadhyaksha της Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, “οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν μια no win κατάσταση, παγιδευμένες μεταξύ των φόβων για bank run και το φόβο των κεντρικών τραπεζών που ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό”.
Στα θετικά νέα όμως για τους επενδυτές, οι ραγδαίες εξελίξεις που εγείρουν ανησυχίες για τις αντοχές του ευρύτερου τραπεζικού τομέα θέτει υπό αμφισβήτηση τις μελλοντικές κινήσεις της Fed γύρω από τα επιτόκια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα η συζήτηση ήταν αν η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, η Goldman Sachs δεν βλέπει πλέον πιθανό να προχωρήσει καν σε αύξηση.
“Υπό το πρίσμα των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου”, έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Jan Hatzius σε σημείωμά του την Κυριακή.
Πηγή: capital.gr