Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επιχείρηση ανάκαμψης στη Wall Street

Ανοδικά ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, επιχειρώντας να ανακάμψουν από το χειρότερο πενθήμερο μέχρι στιγμής φέτος, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων που πρόκειται να δημοσιεύσουν τις προσεχείς ημέρες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής.

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη άνω των 266 μονάδων, προσθέτοντας 0,81% και κινούμενος στις 33.083,40 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,98% στις 4.008,93 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq σημειώνει άνοδο 130 μονάδων ή 1,15% στις 11.525,56 μονάδες.

Την αγοραστική διάθεση των επενδυτών τροφοδοτεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η άνοδος των οποίων την προηγούμενη εβδομάδα έπληξε την επενδυτική ψυχολογία. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,8%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 15 ετών.

Σημειώνεται ότι το πενθήμερο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 3%, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,7%, ενώ ο Nasdaq έχασε 3,3%, με αμφότερους τους δείκτες να εμφανίζουν τη χειρότερη επίδοσή τους από το πενθήμερο που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων προκάλεσε ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ως απόρροια της σχετικά ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας, που ψαλιδίζει τις πιθανότητες η Federal Reserve να εξετάσει σύντομα τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, γεγονός που οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα την αμερικανική αγορά μετοχών σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην αγορά ενισχύουν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,5% τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα 272,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν μείωση κατά 3,6%.

Η ζήτηση για διαρκή αγαθά, που περιλαμβάνουν μηχανήματα, αυτοκίνητα ή ηλεκτρονικά είδη, μειώθηκε λόγω της μείωσης κατά 54,6% των νέων παραγγελιών για αεροσκάφη και ανταλλακτικά.

Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν σε άνοδο 5,1% από 5,6%.

Πηγή: capital.gr

Shares