Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Επέκταση στα 12 ν.μ. – Αν όχι τώρα… Πότε;

Είναι γεγονός πως η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 ν.μ. στα 12, είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα μας. Και είναι επίσης γεγονός που ουδείς πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης το άσκησε. Eπίσης είναι γεγονός πως το τουρκικό casus belli έχει πετύχει το σκοπό του.

Δεν ασκήσαμε ένα αναφαίρετο δικαίωμά μας, μόνο με την απειλή. Χωρίς να κάνει κάτι εμπράκτως η Τουρκία. Βέβαια η επέκταση δεν είχε γίνει ούτε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ούτε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν τους χαρακτηρίζει η φοβικότητα απέναντι στην Τουρκία.

Προφανώς ζύγισαν όλες τις παραμέτρους της διεθνούς πολιτικής και δεν επεξέτειναν, στην διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας τους, τα χωρικά μας ύδατα.

Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε πως  η «αβλαβής διέλευση» πλοίων μέσα από τα χωρικά ύδατα ξένου κράτους, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας, δεν είναι ελεύθερη διέλευση, αλλά υπό ορισμένους περιορισμούς. Λίγοι περιορισμοί, υπαρκτοί όμως περιορισμοί.

Σήμερα τίθεται και πάλι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, και μάλιστα μετ΄ επιτάσεως.

Η κυβέρνηση οφείλει να ζυγίσει:

1.κατά πόσον μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας τη συμφέρει.

2. κατά πόσον μπορεί να υποστηρίξει επιχειρησιακά, επί του πεδίου, αυτήν την απόφαση της.

Βλέπουμε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαντήσουν σε μια τουρκική αντίδραση.

Θα έλεγε κανείς πως ποτέ δεν θα υπάρξει μία άριστη συγκυρία για να αποφασιστεί επέκταση στα 12 ν.μ . Το να περιμένουμε Τούρκο ηγέτη ο οποίος θα αλλάξει όλη την εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας εκ θεμελίων, φαντάζει ουτοπικό.

Ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη ευκαιρία, αφού και οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι κακές, η Ρωσία στέλνει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα και η Γαλλία έχει ταυτόσημα με εμάς αντιτουρκικά συμφέροντα.

Ως προς το σκέλος των Ενόπλων Δυνάμεων ναι θα μπορούσαμε να περιμένουμε απλά την παραλαβή των Rafale ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Σίγουρα όμως πρώτα ξεκινάς διεργασίες στο παρασκήνιο και μετά ανακοινώνεις στο προσκήνιο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares