Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Επειγόντως» ζώνη πυρηνικής ασφάλειας στη Ζαπορίζια – Αυτό είναι το πολυαναμενόμενο πόρισμα ΔΟΑΕ

Την άμεση δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας


Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτιο.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει ο Οργανισμός σε αυτή την έκθεση, έκτασης 52 σελίδων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα, συνεχίζει, ζητώντας «να εγκαθιδρυθεί ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας».

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Δεν υπάρχει έκλυσης ραδιενέργειας
Παράλληλα, στο πολυαναμενόμενο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη περί έκλυσης ραδιενέργειας, ωστόσο διατυπώνεται «ύψιστη ανησυχία» για την κατάσταση στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ήταν απαραίτητη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει από την αντιπροσωπεία του Οργανισμού να παρουσιάσει τα γεγονότα σχετικά με την «παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας», προσθέτοντας ότι η Ρωσία θέτει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ως υπεύθυνες για τις καταστροφές, ενώ παράλληλα συμφωνούν ότι διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης.

 

in.gr

 

Shares