Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επανέρχονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στην πτωτική τροχιά επιστρέφει την Τρίτη το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απομακρύνεται εκ νέου από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, καθώς ακολουθεί το άκρως αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,15% στις 789,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.893,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,26% στις 517,79 μονάδες.

Επανέρχονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χρηματιστήριο
Μια μικρή… ανάπαυλα στην έντονα αρνητική πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων τελικά ήταν η χθεσινή άνοδος, με το ΧΑ να βρίσκεται και πάλι στο πτωτικό σπιράλ που έχει ροκανίσει πάνω από 50 μονάδες από την αρχή του μήνα. Και η συνέχεια δεν έχει και πολλά αισιόδοξα σημάδια, καθώς εισερχόμαστε στο δύσκολο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν και η Ευρώπη θα δει την ενεργειακή κρίση να ακουμπά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.

Όσο και αν προσπάθησε λοιπόν το ΧΑ να αμυνθεί στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, όταν οι μεγάλοι δείκτες διεθνώς βρίσκονται βαθιά σε εδάφη bear market, τα περιθώρια δεν είναι τόσο μεγάλα. Και το ΧΑ δεν φημίζεται για τις αντοχές του, όσο και αν το προσπάθησε τις πρώτες εβδομάδες του έτους.

Έτσι, τι κι αν οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία να είναι ακόμη σημαντικά θετικές, η αγορά αδυνατεί να τις ακολουθήσει, πόσο μάλλον να τις προεξοφλήσει, όταν ο βαθμός αβεβαιότητας είναι τόσο μεγάλος. Ακόμη και τα πολύ ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους υπόκεινται στη μεγάλη αβεβαιότητα της διεθνούς κρίσης, με την Goldman Sachs μάλιστα χτες να μη διστάζει να αναφέρει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με ένα κραχ ανάλογο του αμερικανικού, όταν κατέρρευσε η αγορά των subprimes δανείων το 2007.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει απώλειες 3,58%, με τις Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Quest και Βιοχάλκο.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Ο ΑΔΜΗΕ κερδίζει 1,08%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares