Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επανεκκίνηση στην εστίαση από τη Δευτέρα: Τι θα ισχύει για καφετέριες και εστιατόρια – Αναλυτικός οδηγός….

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες σε εστιατόρια και καφέ


Αντίστροφα μετρούν πλέον για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους στις 25 Μαΐου οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, οι οποίοι θα υποδεχτούν ττους πελάτες τους σε ένα νέο φυσικά περιβάλλον, αλλά και με νέους κανόνες.

Για το λόγο αυτό οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών προκειμένου να προλάβουν την Δευτέρα το πρωί να ανεβάσουν ρολά.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν:

• οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

• οι δραστηριότητες παροχής ποτών και

• οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

Οι κανόνες για την εστίαση

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
· Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

· Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Τι προβλέπει η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα

Εν όψει του ανοίγματος της εστίασης τη Δευτέρα, το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είχε προαναγγελθεί, προβλέπει εκτάκτως την ανάπτυξη τραπεζιών σε κοινόχρηστους χώρους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία «με την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, κατά τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις, θα επιβληθούν κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου εμβαδού στους εν γένει κοινόχρηστους χώρους, ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων».

Οδηγός του ΕΦΕΤ για το άνοιγμα των εστιατορίων

Έναν πλήρη οδηγό για το άνοιγμα των εστιατορίων στις 25 Μαΐου εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ).

Σκοπός του οδηγού είναι να δοθούν απλές οδηγίες για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε ο κορονοϊός, βασισμένες στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του και στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.

Ο οδηγός βασίστηκε στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του και είναι διαθέσιμος για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Ο Ενιαίος Φορέας θα επικαιροποιεί τον οδηγό όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα,

Οργανωτικά μέτρα:
Αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση των απαιτήσεων απόστασης
Διαμορφώστε πρόγραμμα σταδιακής προέλευσης – αποχώρησης εργαζομένων
Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους
Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθαρρύνεται την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθετείστε σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων (όπως προβλέπεται) για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορίστε υπέυθυνο για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθετείστε plexiglas αν κρίνεται αναγκαίο.

Προτρέψτε πελάτες και εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους
τους χώρους.

Ρυθμίστε την προέλευση τρίτων στον χώρο εργασίας

Ενημερώστε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, οδηγούς, πελάτες επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των κρατικών αρχών.

Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα.

Πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού.

Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

Έτσι θα παραγγέλνουμε στους σερβιτόρους από Δευτέρα

Εκτός ότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα καθόμαστε στις καφετέριες και τα εστιατόρια, διαφορετικός θα είναι και ο τρόπος που θα κάνουμε τις παραγγελίες μας.

Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας, αναφέρει νέους κανόνες και μέτρα προφύλαξης αλλά και πώς η τεχνολογία θα σταθεί στο πλευρό της εστίασης.

Τι πρέπει να ξέρουν οι σερβιτόροι

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών αλλά και να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή των πελατών με το προσωπικό.

Οι σερβιτόροι υποχρεούνται να φορούν μάσκα ενώ προαιρετικά είναι τα γάντια.

Πρωτότυποι τρόποι για να στέλνουμε την παραγγελία

«Δουλεύουμε πάνω σε τρόπους για το πώς θα μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τον πελάτη. Μία λύση είναι πάνω σε τραπεζομάντηλο να τυπώνεται qrcode και να σκανάρουμε με το κινητό και να στέλνουμε την παραγγελία κατευθείαν στην κουζίνα.

Αυτό θα γίνεται με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης. Από εκεί και πέρα σερβίρουμε «τα καθαρά» με γάντι, μαζεύουμε τα “βρώμικα τραπέζια” χωρίς γάντι. Γίνεται απολύμανση και κάθεται ο επόμενος πελάτης».

Ξεκαθάρισε πως «απαγορεύεται δια ροπάλου» να σαπουνίζουμε φρούτα και λαχανικά. Νερό και ξύδι και κατόπιν ξέπλυμα, είναι η σωστή επιλογή, όπως επισημαίνει.

Για τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαίου ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:

Οι κανονισμοί

• Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

•Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

• Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

• Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

• Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

•Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δενυφίσταται όριοσε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

• Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

ΠΗΓΗ

Shares