Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Επαναστατική ανακάλυψη: Αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει τον θάνατο ενός ανθρώπου

Ιστορία «έγραψαν» ερευνητές από τη Δανία.

Μία επαναστατική τεχνολογία, η οποία μπορεί να αποτελέσει κοσμογονία για το ανθρώπινο είδος, ανέπτυξαν ερευνητές στη Δανία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ισχυρούς αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, προκειμένου να προβλέψουν με ακρίβεια σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Computational Science, οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς πώς ένα μοντέλο –με το όνομα Life2vec– προέβλεψε την έκβαση της ζωής ενός ατόμου όταν τροφοδοτήθηκε με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούσαν το συγκεκριμένο άτομο.

«Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να κάνουμε κάθε είδους πρόβλεψη», τόνισε ο Σούνε Λίμαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «ερευνητικό πρωτότυπο» και δεν μπορεί να εκτελέσει «καθήκοντα του πραγματικού κόσμου» στην παρούσα κατάσταση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα εθνικό μητρώο της Δανίας που περιλάμβανε τα αρχεία 6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μελέτησαν δεδομένα από το 2008 έως το 2016 που αφορούσαν σημαντικές πτυχές της ζωής αυτών των ατόμων, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το εισόδημα και το επάγγελμα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα λεξιλόγιο για τα γεγονότα της ζωής χρησιμοποιώντας τεχνικές γλωσσικής επεξεργασίας, ώστε το Life2vec να ερμηνεύει τις προτάσεις με βάση τα δεδομένα. Αφού εκπαιδεύθηκε σε αυτά τα δεδομένα, το μοντέλο μπόρεσε να προβλέψει ορισμένες πτυχές της ζωής των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα πώς σκέφτονται, πώς αισθάνονται, πώς συμπεριφέρονται και αν πρόκειται να πεθάνουν τα επόμενα χρόνια.

Για να προβλέψει πόσο νωρίς μπορεί να πεθάνει κάποιος, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 για μία ομάδα άνω των 2,3 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας 35 έως 65 ετών. Αυτή η ομάδα επιλέχθηκε επειδή η θνησιμότητα σε αυτό το ηλικιακό εύρος είναι δυσκολότερο να προβλεφθεί, σύμφωνα με τον Λίμαν.

Το Life2vec χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να συμπεράνει την πιθανότητα επιβίωσης ενός ατόμου τέσσερα χρόνια μετά το 2016. «Για να ελέγξουμε πόσο καλό είναι το Life2vec, επιλέξαμε μία ομάδα 100.000 ατόμων όπου οι μισοί επιβιώσαν και οι άλλοι πέθαναν», επεσήμανε ο Λίμαν.

Αν και οι ερευνητές ήξεραν ποια άτομα είχαν πεθάνει μετά το 2016, ο αλγόριθμος δεν το γνώριζε. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τον αλγόριθμο να κάνει ατομικές προβλέψεις για το αν κάποιος έζησε μετά το 2016 ή όχι. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Ο αλγόριθμος προέβλεψε σωστά το 78% των περιπτώσεων.

Ο Life2vec ξεπέρασε επίσης άλλα σύγχρονα μοντέλα κατά τουλάχιστον 11%, προβλέποντας με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ποσοστά θνησιμότητας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά το 2016, σύμφωνα με τα ευρήματα. Ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι μηχανικοί, καθώς και τα άτομα που είχαν διαγνωσθεί με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος, διέτρεχαν κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αντίθετα, οι διευθυντές ή τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη ζούσαν περισσότερο.

Όμως, η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς, τόνισαν οι ερευνητές. Τα πειράματα δεν ήταν τυχαιοποιημένα, η διάρκεια της μελέτης ήταν σχετικά μικρή και ορισμένα άτομα που διαμένουν στη Δανία ενδέχεται να μην είναι καταγεγραμμενα στο εθνικό μητρώο. «Αν κάποιος δεν έχει μισθό –ή επιλέγει να μην χρησιμοποιεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης– δεν έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα του», υπογράμμισαν.

Η μελέτη διεξήχθη σε μία πλούσια χώρα που διαθέτει ισχυρή υποδομή και σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα αυτά μπορούν να εφαρμοσθούν σε άλλες χώρες δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής τους διαφοράς.

Ο κ. Λίμαν σημείωσε ότι γνωρίζει ότι ο αλγόριθμος ακούγεται «δυσοίωνος και τρελός, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πάνω στο οποίο έχει γίνει πραγματικά πολλή δουλειά, κυρίως με γνώμονα τις ασφαλιστικές εταιρείες».

newsbomb

Shares