Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία: Drone από τις ΗΠΑ που μπλοκάρει εχθρικές επικοινωνίες και σήματα GPS

Oι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν τώρα ένα νέο μυστικό όπλο για χρήση στις επιχειρήσεις τους. Είναι ελαφρύ, σχετικά αθόρυβο και πολύ αποτελεσματικό και ονομάζεται Project Hornet.

Φανταστείτε ότι έχετε την ευθύνη να επιτεθείτε σε μια βάση, βαθιά στην καρδιά του εχθρικού εδάφους. Ο πιο αδύναμος κρίκος για τον εχθρό, είναι οι επικοινωνίες.

Σκεφτείτε, επίσης, τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αυτές τις επικοινωνίες, είτε πρόκειται για κινητά τηλέφωνα, φορητά ραδιοτηλέφωνα ή άλλες συσκευές ραδιοφώνου καθώς και σήματα GPS.

Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε εντός της οπτικής γωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ολόκληρης πόλης ,θα μπορούσε να μπλοκαριστεί αποτελεσματικά.

Ενώ οι λεπτομέρειες παραμένουν ελάχιστες, ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το μέχρι χθές παντελώς άγνωστο Project Hornet έχουν αποκαλυφθεί σε ένα έγγραφο προϋπολογισμού του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με μια έκθεση στο περιοδικό Forbes, αυτά που έγιναν γνωστά είναι τα ακόλουθα:
Η εκτίμηση προϋπολογισμού Ε & Α για το Γραφείο του ΥΠΑΜ, περιγράφει το Project Hornet ως “ένα προηγμένο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό που αναπτύσσεται προς τα εμπρός για να εμποδίσει και να διαταράξει τις εχθρικές ηλεκτρονικές δυνατότητες”.

Με απλά λόγια, ένα μικρό, χειροκίνητο drone, ικανό να μπλοκάρει ηλεκτρονικά σήματα και ικανό να λειτουργεί όπου φιλικά αεροσκάφη δεν μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι Ειδικές Δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να φέρουν τη δική τους αεροπορική δύναμη.

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ εκμεταλλεύεται εκατοντάδες μικρά τακτικά αεροσκάφη, από ελικόπτερα μεγέθους παλάμης, με τετραπλό ρότορα έως μεγάλα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και τα χρησιμοποιεί εκτενώς για τη συλλογή πληροφοριών, ανέφερε το Forbes.

Η προσθήκη μπλοκαρίσματος επικοινωνιών είναι μια λογική επέκταση των δυνατοτήτων τους. Μία πιθανή πλατφόρμα είναι το ευρέως χρησιμοποιούμενο RQ-11 Raven, ένα μικροσκοπικό αεροσκάφος βάρους τεσσάρων κιλών που πετά για έως και 90 λεπτά, ανέφερε ο Forbes.

Το έγγραφο αναφέρει, “Η πλατφόρμα UAS παρέχει στις Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις (SOF), μια ευέλικτη, προσαρμοστική ικανότητα που μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα εχθρικών ηλεκτρονικών απειλών.”

Ενώ η πιο προφανής χρήση είναι η επικοινωνία μπλοκαρίσματος, είναι σαφές ότι το Project Hornet μπορεί να κάνει περισσότερα. Τα μικρά drone θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν ή να πλαστογραφήσουν το GPS. Ένας παρεμβολέας του ίδιου μεγέθους και ισχύος με ένα smartphone μπορεί να θέσει κάθε GPS εκτός δράσης, ανέφερε ο Forbes.

Οι Ειδικές Δυνάμεις μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν παρεμβολείς που φέρουν τα drone για να βγάλουν το ραντάρ του εχθρού εκτός δράσης.

Οι πληροφορίες που δόθηκαν δηλώνουν ότι το σύστημα έχει «επιδείξει» με επιτυχία τις δυνατότητές του, προσθέτοντας ότι το έργο έχει «μεταφερθεί» στην διοίκηση των ειδικών δυνάμεων, εν αναμονή διανομής σε μονάδες ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες αναφορές σε αυτό το έργο και το έγγραφο σημειώνει ότι: “Περισσότερες λεπτομέρειες αυτού του έργου είναι ταξινομημένες.”

Είναι πιθανό να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτή την ικανότητα μεταξύ των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον αναλυτή Robert Bunker της C / O Futures, LLC.

Εκτίμηση
Το παραπάνω μίνι drone , αποτελεί μια μεγάλη στρατιωτική καινοτομία, αφού η δυνατότητα επίτευξης διακοπής επικοινωνιών του εχθρού, είναι πάρα πολύ σημαντική για την επιτυχία οποιαδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης. Είναι γνωστό στη στρατιωτική αργκώ, ότι οι επικοινωνίες αποτελούν τα νεύρα του οργανισμού που λέγεται στρατός

Πλέον αυτού οι δυνατότητες “μπλοκαρίσματος” GPS καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να θέσει εχθρικά ραντάρ εκτός λειτουργίας, θα διαδραματίσουν ουσιαστικότατο ρόλο στην επίτευξη της νίκης έναντι του αντιπάλου.

Κλείνω λέγοντας ότι η ένταξη του εν λόγω drone στις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, θα διαφοροποιήσει κατά πολύ το σύγχρονο δόγμα του multi domain operations, αφού μικρές ομάδες Ειδικών Δυνάμεων θα μπορούν να δράσουν σε όλη την εχθρική επικράτεια προκαλώντας σε συνδυασμό με πολεμική αεροπορία, φίλια UAV, περιφερόμενα πυρομαχικά στρατηγικά και τακτικά πλήγματα πολύ μεγάλης σημασίας.

 

ΠΗΓΗ

 

Shares