Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επάκτιες συστοιχίες με βλήματα Atmaca τοποθετεί η Τουρκία στις ακτές του Αιγαίου…

Βλήματα εδάφους-επιφανείας Atmaca σχεδιάζει να τοποθετήσει το τουρκικό Ναυτικό σε καίριες θέσεις στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις κινήσεις των πλοίων του ΠΝ, δημιουργώντας όμως μια θανάσιμη απειλή για τα σκάφη του.Το βλήμα, που πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμή στη Μαύρη Θάλασσα έχει μέγιστη εμβέλεια 220 χλμ. (τα Exocet block 3 που είναι το βλήμα με τη μεγαλύτερη εμβέλεια στο ΠΝ φτάνουν μέχρι τα 180 χλμ.) και κατευθύνεται στο στόχο του μέσω συστήματος GPS/INS για την ενδιάμεση ναυτιλία και με ενεργό αισθητήρα (ραντάρ) για την τελική προσβολή.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιχειρεί την εφαρμογή του ρωσικού δόγματος που οι ΗΠΑ αναφέρουν ως A2/AD (anti-access/area-denial) απαγόρευση δηλαδή επιχειρήσεων σε περιοχή και απαγόρευση πρόσβασης.

Πρόκειται για ένα «θόλο» («φούσκα» τον ονομάζουν οι Αμερικανοί) το οποίο η Ρωσία εφαρμόζει σε Μαύρη Θάλασσα και Συρία με την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων μέσα στον υποθετικό θόλο τα οποία δημιουργούν με την εμβέλειά τους, απαγορεύουν κάθε κίνηση στον αντίπαλο.

Έτσι και η Τουρκία με την τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων Atmaca και S-400 σχεδιάζουν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε απαγορευμένη περιοχή για το ΠΝ και την ΠΑ.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για το ΠΝ επομένως να προχωρήσει στην απόκτηση επιπλέον βλημάτων εδάφους-επιφανείας για την εξισορρόπηση της κατάστασης, καθώς οι συστοιχίες των ΜΜ40 δεν επαρκούν.

Σε αυττό το πλαίσιο των αντιμέτρων ο νορβηγικός ναυτικός πύραυλος NSM της Kongsberg, αποτελεί τον βασικό εξοπλιστικό στόχο του Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα “πέτρινα” χρόνια της οικονομικής κρίσης και των σχεδόν μηδενικών εξοπλιστικών δαπανών.

Οι διαδικασίες προμηθείας του, δε, έχουν προχωρήσει αρκετά, με την χρηματοδότηση (σημαντικά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ) για ένα πακέτο των 40-80 βλημάτων που θα αντικαταστήσουν ή θα συμπληρώσουν τους “βετεράνους” AM-39 Block II Exocet (αέρος-επιφανείας) και ΜΜ-40 Block II (εδάφους-επιφανείας).

Στο ΠΝ, θεωρούν ότι η ανάπτυξη σε επιπλέον τρία νησιά (ήδη σε τρία νησιά, υπάρχουν επάκτιες συστοιχίες βλημάτων ΜΜ-40 Block II) επάκτιων βλημάτων των δυνατοτήτων του NSM, θα μπορούσε να ακυρώσει σε σημαντικό βαθμό την τουρκική ναυτική υπεροπλία, σε τακτικό επίπεδο, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τα επόμενα 5-10 χρόνια με την τοποθέτηση των Atmaca σε βάσεις ξηράς αλλά και επι των φρεγατών χαμηλής παρατηρηστιμότηταςκλάσης Istif , των κορβετών επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητες κλάσης Ada, των αντιτορπιλικών κλάσης TF-2000 και βέβαια του αεροπλανοφόρου Anadolu.

https://youtu.be/fBakzoQDd10

Shares