Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πολλά είπε! Πολλά θα κάνει; Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών, ΔΕΗ, άσυλο και κοινωνία….

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείτε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για ελληνοτουρκικά, capital controls , ΔΕΗ και Συμφωνία των Πρεσπών κτλ.

 

Μίλησε για ένα καίριο θέμα που είναι η ΔΕΗ , παρά το γεγονός ότι πλήττει την οικονομία και ότι γεμάτη χρέη  και οδηγείται στην  καταστροφή  τόνισε ότι πρέπει να είναι μια  επιχείρηση που θα εξυγιανθεί.  Τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, μέσω ενός ισορροπημένου σχεδίου.  «Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ ως ένα πρόβλημα, αλλά ως μπροστάρη στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να μπει στο μέλλον και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΔΕΗ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ξεκαθάρισε ότι τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους της. Ο τελικός στόχος είναι να μετατραπεί σε μία κερδοφόρα επιχείρηση.

 

Μίλησε ακόμα και για τα capital controls τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον: «Τελειώσαμε με τα capital controls, μόλις μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε τελειώσει με τα απομεινάρια των προηγούμενων.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θεωρείται κόμμα εξουσίας πρέπει να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να δει την απλή λογική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο συναινέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο.»

 

Ο πρωθυπουργός στο θέμα της ασφάλειας έφερε ως παράδειγμα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της χώρας, για το οποίο είπε ότι έχει «άλλη εικόνα πλέον». Πρόσθεσε ότι «κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση εντός του», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλουμε να στέλνουμε κάθε λίγο και λιγάκι την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά στα Εξάρχεια υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναβρούν τον ελεύθερο χαρακτήρα τους. Αυτό θα συμβεί σε συνεργασία με το Δήμο για την ανανέωση της γειτονιάς και την παρέμβαση αστυνομίας στην παραβατική συμπεριφορά. «Αυτό είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η Ασφάλεια των πολιτών. Χαρακτήρισε εμβληματικό έργο την ανάπλαση του αρχαιολογικού μουσείου, «γύρω από το οποίο μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για να γίνουν τα Εξάρχεια αυτό που ήταν και όχι ένα άνδρο παρανομίας».

 

Ακόμα αναφέρθηκε και στην Συμφωνία των Πρεσπών όπου είπε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να την καταργήσει η ΝΔ:

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. Αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν.  Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν το προβλέπει. Προβλέπει μόνο έλεγχο και θα είμαστε πολύ αυστηροί. Την κληρονομήσαμε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση  για την τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:«Πρόθεση μου είναι να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντα θέλω να συνομιλώ για να παρουσιάσω τις θέσεις της πατρίδας και να εκτονώνω την ένταση για αμοιβαίες λύσεις, μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν την σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη».

 

Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να καεί η απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα εξαντλήσω την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτή είναι η πρόθεσή μου», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα είναι εκλογή απλής αναλογικής άρα διπλή κάλπη.

 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, πάντως εξήγησε ότι εξαρτάται από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα υπάρξει. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα», ανέφερε.

 

Έτοιμο στο τέλος του χρόνου το «112»

Ερωτηθείς για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι το 112 θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. «Η πολιτική προστασία θα κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να ειδοποιηθεί ο κόσμος. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και πάλι την πυροσβεστική, τον γενικό γραμματέα της πολιτικής προστασίας, τους δήμους.

 

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Στόχος να βελτιώσει την ρευστότητα, ώστε να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.

 

«Η Ευρώπη να φυλά τα σύνορά της και να δείχνει αλληλεγγύη στο προσφυγικό»

Θα αναδείξω τα ζητήματα στο κορυφαίο επίπεδο της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία.Να φυλάμε τα σύνορά μας, δεν μπορεί να είμαστε μια ήπειρος ανοιχτή σε όλους. Να χειριζόμαστε το ζήτημα με αλληλεγγύη.Επίσης, έδωσε έμφαση στην πολιτική των επιστροφών, που σήμερα είναι πολύ αργές, ενώ τάχθηκε υπέρ πιο τολμηρών πολιτικών, που θα αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την ανέχεια στις χώρες κύριας προέλευσης των μεταναστών.

 

Για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό μετρό, χωρίς το σταθμό της Βενιζέλου. Διαβουλεύτηκα με τους τοπικούς φορείς, δεν βγήκα ούτε έναν που να μου πει ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη. Προχωράμε σε αυτή τη λύση με τη στήριξη των φορέων της πόλης», ανέφερε, μετά τις διαμαρτυρίες για τα όσα εξήγγειλε χθες στη ΔΕΘ.«Αν η πόλη θέλει μετρό ολοκληρωμένο και σταθμό στη Βενιζέλου, η λύση είναι αυτή που προτείνουμε», ανέφερε, σχετικά με τις εξαγγελίες του για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

 

Shares