Τρίτη , 3 Αυγούστου 2021

Έντονη διαπληκτισμοί ΗΠΑ-Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη!

O πρεσβευτής του Βιετνάμ, Ντανγκ Νιντ Κιού, ο οποίος είναι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Βιετνάμ στα Ηνωμένα Έθνη, προήδρευσε την άτυπη διαδραστική συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Λιβύη και προέτρεψε εκ νέου τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Λιβύη να συμμορφωθούν πλήρως με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία υπογράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020, ενώ καλεί τα μέρη τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης να τηρήσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας στη χώρα.

Ο Πρέσβης Quy, είπε ότι η ημερομηνία αποχώρησης των μισθοφόρων είναι μια δύσκολη ερώτηση, καθώς χρειάζεται πολλούς παράγοντες, ιδίως «πολιτική προθυμία» από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στη Λιβύη για να συμφωνήσουν να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Associated Press.

Οι διπλωμάτες είπαν στο Associated Press, ότι τα 15 κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η απόσυρση ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη, ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε, καθώς ορισμένοι από αυτούς αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι αυτοί οι μισθοφόροι στάλθηκαν στη Λιβύη από ορισμένα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Στην κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώθηκε έντονη διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και ειδικά για τους μισθοφόρους της Ομάδας Wagner, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση της Agence France Presse (AFP).

Το AFP επικαλούμενο διπλωμάτες, είπε ότι πάνω από 20.000 μισθοφόροι υπάρχουν σήμερα στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων 13.000 Σύριων και 11.000 Σουδανών υπηκόων, προσθέτοντας ότι κανένα κράτος μέλος δεν είχε μιλήσει για την έναρξη απόσυρσης αυτών των ξένων στοιχείων.

Δύο διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο AFP ότι τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνέδεσαν την απόσυρση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη με αυτό που συνέβη στο Τσαντ, προτρέποντας την ταχεία απομάκρυνση των μισθοφόρων και τροποποιήσεις του συστήματος ασφαλείας της Λιβύης που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ενσωματώνοντας μαχητές σε κρατικούς θεσμούς και παρακολούθηση της απομάκρυνσης ξένων μισθοφόρων.

Η έντονη διαφωνία στο ΣΑ του ΟΗΕ μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας δείχνει ότι υπάρχει αρκετός δρόμος προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη Λιβύη.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares