Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έντονες απώλειες στις ευρωαγορές – Βουτιά 3,4% στην Ιταλία υπό το ενδεχόμενο ακυβερνησίας

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στις ανησυχίες για το νέο πληθωριστικό άλμα στις ΗΠΑ προστέθηκε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ιταλία που εκτίναξε τα spreads της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα διατηρηθούν.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,5% στις 406,5 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος, εξαιρουμένου του τομέα ταξιδιών και αναψυχής.

Παρόμοια κίνηση ακολούθησε και ο Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος σημείωσε απώλειες 1,7% κλείνοντας στις 3.395 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο μεγάλος χαμένος της ημέρας ήταν ο ιταλικός FTSE MIB που “περιόρισε” τη βουτιά του στο 3,44% διολισθαίνοντας στις 20.554 μονάδες επηρεασμένος από την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι έλαβε μεν το απόγευμα ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς τη στήριξη Κινήματος των 5 Αστέρων που απείχε από τη διαδικασία.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα, με τη φημολογία να αναφέρει ότι θα του υποβάλει την παραίτησή του, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας το spread – η απόκλιση της απόδοσης του 10ετους τίτλου από τον αντίστοιχο γερμανικό – είχε φτάσει έως και τις 220 μονάδες (2,2%).

Κατά τα άλλα, στη Φρανκφούρτη ο DAX δέχθηκε επίσης ισχυρές πιέσεις και έκλεισε 1,86% χαμηλότερα στις 12.519 μονάδες, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι που υποχώρησε κατά 1,4% στις 5.915 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,6% ολοκληρώνοντας στις 7.039 μονάδες, ενώ στην ευρωπεριφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,7%% στις 7.804 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν κινηθεί πτωτικά και χτες, Τετάρτη, μετά την υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας γενικός δείκτης μέτρησης των καθημερινών αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 9,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας σημαντική τις εκτιμήσεις για άνοδο κατά 8,8%.

Η μέτρηση σηματοδότησε άλλον έναν μήνα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 1981. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο αποκαλούμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με εκτίμηση για 5,7%.

Τα απογοητευτικά στοιχεία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ωθήσουν την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και κατά 1%, προκειμένου να τιθασεύσει τις τιμές, μετά το +0,75% του Ιουνίου, που ήταν η πιο επιθετική αύξηση της Fed από το 1994.

Οι επενδυτές, αξιολογούν και τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία στην Ευρωζώνη, η οποία προχώρησε σε μια οριακή υποβάθμιση της ανάπτυξης στο 2,6% από 2,7% που προβλεπόταν τον Μάιο ενώ για το σύνολο της ΕΕ η πρόβλεψη για 2,7% παρέμεινε αμετάβλητη.

Στο μέγεθος του πληθωρισμού υπάρχει αναθεώρηση στο 7,6% από 6,8% που προέβλεπε τον Μάϊο για την Ευρωζώνη, ενώ για την ΕΕ στο 8,3% από 8,4% που προβλεπόταν τον Μάϊο.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εξασθένηση του ευρώ, που έχασε χθες την απόλυτη ισοτιμία με το δολάρια για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, εγείρει φόβους ότι ίσως η ΕΚΤ προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα, από το 0,25% που έχει διαμηνύσει η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: capital.gr

Shares