Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εντάσεις Τουρκίας- Frontex: Επικίνδυνα επεισόδια στο Αιγαίο και «πυρά» από τον Ομέρ Τσελίκ

Την προκλητική της στάση στο Αιγαίο συνεχίζει με κάθε ευκαιρία η Τουρκία, εστιάζοντας αυτή τη φορά στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», επικίνδυνα επεισόδια σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου στα ανοιχτά της Χίου μεταξύ τουρκικών ακταιωρών και σκαφών της Frontex. Όπως αναφέρεται, οι Τούρκοι παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς σε μικρή απόσταση από ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος, που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας».

Όπως γράφει η «Καθημερινή», αξιωματούχοι των δύο χωρών χαρακτήρισαν «πολύ σοβαρά» τα συμβάντα, ενώ ο επικεφαλής του οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του οργανισμού, ισχυριζόμενος πως ευθύνεται για θανάτους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ο Τσελίκ έκανε λόγο για περιπτώσεις «push-back», και πρόσθεσε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει στοιχεία στους Ευρωπαίους ηγέτες, μα δεν έχουν υιοθετήσει ισχυρή στάση.

«Πόσους μετανάστες έχετε στείλει στον θάνατο, πόσοι έχουν αγνοηθεί, εκδιωχθεί με απειλές θανάτου από το ελληνικό Λιμενικό; Η Frontex έχει αποτύχει ηθικά…αυτοί που προσπαθούν να κάνουν μαθήματα στην Τουρκία για διάφορα θέματα πρέπει πρώτα να βγάλουν τη δημοκρατία και τις προσεγγίσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τα νερά της Μεσογείου. Να βγάλουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τους μετανάστες από τους τάφους στη Μεσόγειο» είπε, ζητώντας να γίνει «σοβαρή έρευνα» για τη Frontex.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Anadolu

 

Shares