Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις το 2023

Κατάργηση εισφοράs αλληλεγγύης σε όλουs του φορολογούμενους

Με το νέο έτος καταργείται πλέον οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Από την κατάργησή της 2,7 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους ετησίως. Το μέτρο αφορά φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει όφελος 276 ευρώ. Μισθωτός τον δημόσιου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ετήσιο όφελος 376 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Κατάργηση υπό προϋποθέσειs του τέλουs επιτηδεύματοs

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Φορο-μπόνουs έωs 2.200 ευρώ

Μπόνους έως και 2.200 ευρώ θα δουν μέσα στο 2023 οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022 ηλεκτρονικά δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Με τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Μάρτιο, κάνει πρεμιέρα και η μείωση τον φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Μειωμένοι συντελεστέs ΦΠΑ

Διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Τέλος, μέσα στο 2023 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και για επιχειρήσεις, ενώ τον Απρίλιο θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά.

Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, από τις αρχές του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους 25-39 ετών.

Πηγή: Newsbomb.gr

Shares