Σάββατο , 23 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ενισχύει την άμυνα της η Σουηδία: Παίρνει 60 νέα JAS-39E Gripen και διατηρεί δύναμη 100 μαχητικών

Η Σουηδία ενισχύει την άμυνα της, καθώς έχει ήδη παραγγείλει 60 νέα JAS-39E Gripen, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως θα διατηρήσει τη δύναμη των 100 μαχητικών.


Συγκεκριμένα ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η αντικατάσταση των 94 JAS-39C/D Gripen με 60 νέα JAS-39E Gripen, όμως αυτό άλλαξε, καθώς η χώρα θα πάρει τα 60 νέα μαχητικά, αλλά θα διατηρήσει και 40 παλιά, τα οποία θα αναβαθμίσει.

Ενίσχυση των αμυντικών δαπανών κατά 40%

Η κίνηση έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης της Σουηδίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 40%, από το 2021 έως το 2025, και να ενισχύσει την αποτρεπτικής της ισχύ. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της χώρας να εντάξει σε υπηρεσία μη-επανδρωμένα αεροχήματα μάχης (UCAV), που θα συνδράμουν τα επανδρωμένα μαχητικά, και να αναβαθμίσει το στόλο των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει.

Η ενίσχυση της Αεροπορίας δεν είναι ο μόνος τομέας που θα επενδύσει η Σουηδία. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους για την αντικατάσταση των JAS-39 Gripen.

Επίσης, ο Σουηδικός Στρατός θα αναδιοργανωθεί και θα αποτελείται από τρείς (3) Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, μία (1) Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και ένα (1) Μηχανοκίνητο Τάγμα, το οποίο θα σταθμεύει στο νησί Gotland. Έμφαση θα δοθεί στις μονάδες καταδρομών, συλλογής πληροφοριών, εσωτερικής ασφαλείας, πυροβολικού, μηχανικού, εφοδιασμού και αντιαεροπορικής άμυνας. Στο Ναυτικό οι εν υπηρεσία κορβέτες θα αναβαθμιστούν με νέα αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ έχει προγραμματιστεί και η ναυπήγηση δύο (2) νέων κορβετών προς αντικατάσταση των «Goteborg». Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ναυπήγησης δύο (2) νέων υποβρυχίων A-26.

 

defencenet.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares