Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022

Έγγραφα Τραμπ: Εγκρίθηκε ο διορισμός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα

trump_wen

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ένας ειδικός επόπτης ήταν απαραίτητος για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη εξέταση των αρχείων


Ομοσπονδιακός δικαστής δέχθηκε σήμερα Δευτέρα (5/9) αίτημα της νομικής ομάδας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει έναν ειδικό για να εξετάσει έγγραφα που κατέσχεσε το FBI από το σπίτι του στη Φλόριντα τον περασμένο μήνα.

Η απόφαση, ήρθε παρά τις αντιρρήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τόνισε ότι ένας εξωτερικός νομικός εμπειρογνώμονας δεν ήταν απαραίτητος εν μέρει επειδή οι αξιωματούχοι είχαν ήδη ολοκληρώσει την εξέταση των εγγράφων. Η δικαστής είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να εγκρίνει έναν ειδικό επόπτη, ρωτώντας έναν δικηγόρο του υπουργείου κατά τη διάρκεια των λογομαχιών αυτόν τον μήνα, «Ποιο είναι το κακό;».

Ο διορισμός μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της έρευνας του τμήματος για την παρουσία άκρως απόρρητων πληροφοριών στο Mar-a-Lago, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν μπορεί να επηρεάσει τυχόν αποφάσεις επί της έρευνας ή το τελικό αποτέλεσμά της.

Η Aileen Cannon, η οποία προτάθηκε για την έδρα από τον Τραμπ το 2020, είπε ότι θα επιτρέψει τη συνέχιση της αξιολόγησης κινδύνου των εγγράφων που διεξάγεται από την κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι ένας ειδικός επόπτης – συνήθως εξωτερικός δικηγόρος ή πρώην δικαστής – ήταν απαραίτητος για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη εξέταση των αρχείων που ελήφθησαν κατά την έρευνα της 8ης Αυγούστου. Μια τέτοια επιθεώρηση ήταν απαραίτητη, είπαν, προκειμένου να φιλτραριστούν και να επιστραφούν στον Τραμπ οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες ή έγγραφα που ανακτήθηκαν από το FBI και τυχόν έγγραφα που προστατεύονται από το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη.

Με την απόφαση απαγορεύεται προσωρινά σε αστυνομικούς και εισαγγελείς να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό σε πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγουν. Μπορούν όμως να εξετάσουν τα έγγραφα «για σκοπούς κατηγοριοποίησης τους και αποτίμησης της εθνικής ασφάλειας».

Το χρονικό

Στις 8 Αυγούστου πράκτορες του FBI έκαναν έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου βρήκαν κιβώτια με εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, τα οποία ο πρώην πρόεδρος πήρε μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια «παράνομη και αντισυνταγματική» έρευνα και επαναλαμβάνει ότι στοχοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους. Είπε μάλιστα ότι οι πράκτορες πήραν και έγγραφα που προστατεύονται από το δικηγορικό απόρρητο.

Οι Αρχές υποψιάζονται ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας σε ό,τι αφορά την κατοχή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι τα έγγραφα ήταν αποχαρακτηρισμένα.

Μεταξύ των φακέλων που κατασχέθηκαν, 18 έφεραν τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο», 53 «απόρρητο» και 31 «εμπιστευτικό». Βρέθηκαν επίσης δεκάδες άδειοι φάκελοι με την ένδειξη «διαβαθμισμένο», κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ευαίσθητα έγγραφα χάθηκαν ή καταστράφηκαν.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares