Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν μείωση – Οι δόσεις και οι προθεσμίες

Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό

Σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023 θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με τα συνολικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία να φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές 8 στους 10 φορολογουμένους θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να βρουν τα εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, με τους κωδικούς του Taxisnet προκειμένου να μπουν στην εφαρμογή.

Αναλυτικά τα βήματα:

Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE, και επιλογή στο παράθυρο «Εφαρμογές»
Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 120 τ.μ. στα Βριλήσσια, ο οποίος είδε την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να κάνει άλμα 53%, θα διαπιστώσει στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ότι θα πληρώσει ακριβώς το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλε και για το 2021.

Πιο τυχερός είναι ένας άλλος ιδιοκτήτης διαμερίσματος 90 τ.μ. στο Περιστέρι, καθώς, αν και η αντικειμενική αξία του ακινήτου αυξήθηκε κατά 31,8%, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει φέτος θα είναι κουρεμένος κατά 29%.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας 300 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 20%. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος φορολογούμενους, ο οποίος μέχρι πέρυσι πλήρωνε εκτός από τον κύριο φόρο και συμπληρωματικό φόρο, φέτος για το συγκεκριμένο ακίνητο θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 15%.

Αντίθετα, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι «βαρύς» για τον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας 250 τ.μ. στη Μύκονο καθώς η αύξηση κατά 20,4% της αντικειμενικής αξίας θα ανεβάσει κατά 16,5%το ποσό του φόρου για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Στους τυχερούς του νέου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα δουν το «λογαριασμό» του φόρου για τα ακίνητά τους να μειώνεται επιπλέον κατά 50%. Μάλιστα περισσότεροι από 62.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του φόρου για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 100%

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

 

newsbomb.gr

Shares