Κυριακή , 17 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ – Η Τουρκία ‘μπλοκάρει’ το Ιράν και προσεγγίζει τις ΗΠΑ… Πόκερ για δυνατούς παίκτες…

Την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-ΗΠΑ την έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν. Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, άλλωστε οι γνώστες της γεωπολιτικής ανέκαθεν θεωρούσαν πως η συμμαχία των δύο χωρών είναι εξαιρετικά σημαντική για να χαλάσει οριστικά κι αμετάκλητα.

Αυτό που δεν περιμέναμε είναι η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η S&P Global Platts, επικαλούμενη πηγές του κλάδου, η Τουρκία καθυστερεί τις εργασίες επισκευής σε αγωγό φυσικού αερίου με το Ιράν, με σκοπό να ασκήσει πίεση για χαμηλότερες τιμές και να μπορέσει να ζητήσει κάποιου είδους “πολιτική χάρη” από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο συγκεκριμένος αγωγός είχε ανατιναχτεί στα τέλη Μαρτίου, με τη ροή να σταματά στις 31 Μαρτίου, από Κούρδους μαχητές, όπως οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει. Συνήθως απαιτούνται 3 έως 10 μέρες για επισκευές τέτοιου τύπου αλλά η Άγκυρα ξεκίνησε την επισκευή στα μέσα Απριλίου και είπε στην ιρανική κυβέρνηση ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Αυτό δήλωσε ο Mehdi Jamshididana, ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Ιράν (NIGC), σύμφωνα με την S&P Global Platts η οποία είναι και η βασική πηγή των πληροφοριών.

Δίπλα σε όλα αυτά η Τουρκία ηύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (LNG), αυξάνοντας τις αγορές της σε 23 φορτία φέτος από 13 σε ολόκληρο το 2019 και τέσσερα το 2018, σύμφωνα πάλι με την S&P Global Platts.

Η S&P Global Platts αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κρατική εταιρεία Botas έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον αγωγό στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια δεν απάντησε.

Αξιωματούχος του ιδιωτικού τομέα είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις καθυστερήσεις επισκευής για να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί το Ιράν στη χώρα. Η Τουρκία εισήγαγε το 17% των αναγκών φυσικού αερίου από το Ιράν πέρυσι, που ανέρχεται σε 2,7 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα πάντα με την S&P Global Platts.

Η συνέχεια … ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares