Πέμπτη , 9 Ιουλίου 2020

Ενεργειακή ΒΟΜΒΑ από το Κατάρ – Η ‘εισβολή’ στην Αφρική,ο ρόλος Αγγελικούση και τα $19,23 δισ…

Ενεργειακή ΒΟΜΒΑ από το Κατάρ -  Η 'εισβολή' στην Αφρική,ο ρόλος Αγγελικούση και τα ,23 δισ...

H Qatar Petroleum (QP) υπέγραψε τη Δευτέρα (01/06/2020) συμφωνίες με τις 3 μεγαλύτερες εταιρείες (Big 3) της ναυπηγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας που αφορούν τη ναυπήγηση περισσότερων από 100 πλοία μεταφοράς LNG, αξίας $19,23 δισ.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του καταριανού κολοσσού και των Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries και Samsung Heavy Industries αποτελούν σημαντικό βήμα που θα αλλάξει τον παγκόσμιο ναυτιλιακό – ενεργειακό χάρτη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και CEO της QP, η Α.Ε. Saad Sherida Al-Kaabi, η νέα συμφωνία ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα LNG Carriers στην ιστορία.

«Έχουμε εξασφαλίσει περίπου το 60% του παγκόσμιου capacity ναυπήγησης LNG Carriers, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του στόλου μας τα επόμενα 7-8 χρόνια, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 100 νέα πλοία με το πρόγραμμα αυτό, που αποτιμάται στα $19,23 δισ.», ήταν τα λόγια του Saad Sherida Al-Kaabi.

Η Qatar Petroleum στοχεύει στην αύξηση της ετήσιας παραγωγής της στους 126 εκατ. τόνους LNG έως το 2027, από τους 77 εκατ. τόνους σήμερα. Κατά συνέπεια, οι ανάγκες κρίνονται μεγάλες για τη θαλάσσια μεταφορά LNG.

«Οι συμφωνίες θα διασφαλίσουν ότι θα καλύψουμε τις μελλοντικές μας απαιτήσεις του στόλου των LNG Carriers και παράλληλα θα υποστηρίξουμε την αναπτυσσόμενη παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα έτη», τόνισε ο Saad Sherida Al-Kaabi.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μετοχές των Daewoo Shipbuilding και Samsung Heavy σημείωσαν ”άλμα” άνω του 15% στο χρηματιστήριο της Σεούλ την Τρίτη.

Ο ρόλος Αγγελικούση

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι πρωτοπόροι παγκοσμίως κι αποτελούν μεγάλη δύναμη στα παγκόσμια ναυτικά δεδομένα.

Ενδεικτικά θυμίζουμε πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Marine information Services για το ποιοι Έλληνες έχουν τα περισσότερα VLCC, αναφέρονται οι εξής:

–Ιωάννης Αγγελικούσης με την Maran Tankers 40 υπερ-δεξαμενόπλοια βρίσκεται στην κορυφή.

– η Dynacom του Γιώργου Προκοπίου με 16 κομμάτια

-SpringField-Olympic συμφερόντων Ωνάση 16

– Η Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη με 11

– Η Alpha tankers της Άννας Αγγελικούση με 10

Στο πλαίσιο αυτό δεν μας κάνει εντύπωση που ο Ιωάννης Αγγελικούσης…. η συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares