Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Ενεργειακή κρίση: Υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου σχεδιάζει η ΕΕ- Aποκάλυψη του Politico

Σε λύσεις της τελευταίας στιγμής και κινήσεις «πανικού» καταφεύγει η Ευρώπη για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για το αν θα επαναλειτουργήσει στις 22/7 ο αγωγός Nord Stream 1 που τροφοδοτεί τη γηραιά ήπειρο με ρωσικό φυσικό αέριο

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν έκτακτο δελτίο φυσικού αερίου για τις χώρες της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να απαντήσουν στον κίνδυνο διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γράφει το Politico. Η πρόταση της τελευταίας στιγμής που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, έρχεται εν μέσω έντονης ανησυχίας για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα και ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να δούμε αν θα επαναλειτουργήσει στις 22/7 ο αγωγός Nordstream 1 που τροφοδοτεί τη Δυτική Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει νέες εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, εάν το μπλοκ αντιμετωπίσει καταστροφικές ελλείψεις εφοδιασμού τους επόμενους μήνες. Η πρόταση αναμένεται να περιγραφεί παράλληλα με την προγραμματισμένη ανακοίνωση που θα εκδώσουν αύριο Τετάρτη (20/7) οι «27» για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο «άμεσης δράσης», η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η διακοπή του ρωσικού αερίου. Το σχέδιο έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει ή περιορίσει τις παραδόσεις σε πελάτες του σε 12 χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να μην επανεκκινήσει τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream στις 21 Ιουλίου, μετά το προσωρινό του κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα για τακτική συντήρηση.

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται επίσης για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Τη Δευτέρα, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε ότι το μπλοκ πρέπει να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ενός χειμώνα χωρίς ρωσική προμήθεια.

Το σχέδιο της Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερεί στις μεμονομώνες χώρες το δικαίωμα βέτο στα σχέδια.

Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, είπαν οι τρεις διπλωμάτες, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένουν να οριστικοποιηθούν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Μια μείωση μεταξύ 5 και 20% προβλέπεται, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10 και 15% σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες.

Εάν εγκριθούν, οι κανόνες θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να ενεργοποιήσει τις υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης μόνη της ή κατόπιν αιτήματος από τουλάχιστον δύο χώρες. Μια πρώτη συζήτηση για την πρόταση θα διεξαχθεί στη συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Coreper I) της Τετάρτης με τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ενώ θα ακολουθήσει γρήγορα η τεχνική εργασία για το νομικό κείμενο, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Η μεγάλη πρόκληση δεν θα είναι στην τεχνική σύνταξη, αλλά στο να συμμετάσχουν στο σχέδιο χώρες που είναι λιγότερο ευάλωτες σε μια διακοπή παροχής φυσικού αερίου, είπε ένας διπλωμάτης. Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

newsbomb.gr

Shares