Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ενεργειακή κρίση: Η Exxon προσφεύγει κατά της ΕΕ για τον έκτακτο φόρο

Υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη νόμιμη εξουσία τους επιβάλλοντας τον νέο έκτακτο ευρωπαϊκό φόρο για τους πετρελαϊκούς ομίλους


Σε προσφυγήεναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil Corp, σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να καταργήσει τον νέο έκτακτο ευρωπαϊκό φόρο για τους πετρελαϊκούς ομίλους, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη νόμιμη εξουσία τους επιβάλλοντας την εισφορά.

Τα κέρδη-ρεκόρ φέτος των πετρελαϊκών εταιρειών που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου.

Θα το σκεφτούμε αν θα επενδύσουμε στην Ευρώπη
Ο φόρος έκτακτων κερδών είναι «αντιπαραγωγικός», αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον. Η Exxon θα συνυπολογίσει τον φόρο, καθώς εξετάζει μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον ενεργειακό εφοδιασμό και τη μετάβαση της Ευρώπης, δήλωσε.

«Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», δήλωσε ο Norton.

Οι φόροι απροσδόκητων κερδών που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη θα μπορούσαν να κοστίσουν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οικονομικής διευθύντριας Kathryn Mikells.

Η Exxon δήλωσε ότι επένδυσε 3 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία σε έργα διυλιστηρίων στην Ευρώπη. Τα έργα την βοηθούν να παρέχει περισσότερα ενεργειακά προϊόντα σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, δήλωσε η εταιρεία.«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ηγέτες της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η μελετημένη πολιτική είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η εταιρεία.

Kαμπανάκι και από την Chevron
Η Chevron Cor έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η φορολόγηση της παραγωγής πετρελαίου θα εξυπηρετούσε μόνο τη μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις των εταιρειών.

«Αυτό είναι αντίθετο με την πρόθεση της αύξησης των προμηθευτών και δεν διευκολύνει η ενέργεια να γίνει πιο προσιτή», είπε στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της Chevron, Pierre Breber.

in.gr

Shares