Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Ενεργειακή κρίση: Χρειάζονται 1,1 δισ. ευρώ για τον χειμώνα

Έρευνες για εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και με την ηλεκτρική ενέργεια από την Ουκρανία.

Για αυτό το λόγο χρειάζεται επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ για να καλύψει το ενεργειακό κόστος αυτό το χειμώνα, δήλωσε την Παρασκευή (11/11) ο επικεφαλής της Μολδαβικής διπλωματίας, Nicu Popescu.

“Η κατάστασή μας είναι πολύ, πολύ δύσκολη”, δήλωσε ο Nicu Popescu στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού.

«Η χώρα μας απειλείται στρατιωτικά, ενεργειακά και οικονομικά», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας ψάχνει να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Η Μολδαβία αντιμετωπίζει δυσκολίες εφοδιασμού εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου – από τις οποίες εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου – έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν λαμβάνει πλέον ηλεκτρική ενέργεια από την Ουκρανία μετά τα πρόσφατα χτυπήματα της Ρωσίας κατά των υποδομών ενέργειας.

«Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη αυτόν τον χειμώνα, αλλά θα συνεχίσουμε να το διαχειριζόμαστε», τόνισε ο Nicu Popescu. Διευκρίνισε ότι 1,1 δισ. ευρώ είναι μια εκτίμηση από τις 11 Νοεμβρίου και καλύπτει τους χειμερινούς μήνες έως τον Απρίλιο. Το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας από το Κισινάου υπολογίζει σε νέα βοήθεια που θα ζητήσει κατά τη διάρκεια ενός νέου συνεδρίου υποστήριξης που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 21 Νοεμβρίου.

Τον Απρίλιο και τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν δύο παρόμοιες συναντήσεις διεθνών χορηγών, οι οποίες επέτρεψαν την είσπραξη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares