Παρασκευή , 1 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Ενέργεια: Τα σχέδια για το αέριο και η Ε.Ε.

 

Υπενθυμίζεται ότι  οι δηλώσεις του κ. Σίσι, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διασύνδεσης Κύπρου και Αιγύπτου ώστε το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» να κατευθυνθεί με πλοία έως τους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκού και στη Δαμιέτη στην Αίγυπτο, και από εκεί να μεταφερθεί «μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για τη δημιουργία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μετατροπή της Αιγύπτου σε κόμβο εξαγωγής ενέργειας προς την Ευρώπη υποστηρίζει παρασκηνιακά, αλλά έμπρακτα και η Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ιδέα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Καΐρου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ έως τους δύο σταθμούς Δαμιέτης και Ιντκού. Για το συγκεκριμένο σχέδιο ο κ. Μητσοτάκης είχε ταξιδέψει και τον περασμένο Φεβρουάριο έως την Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η «Κ» είχε σημειώσει τόσο τον περασμένο Φεβρουάριο όσο και τον Μάιο πως σκοπός ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου αρχικά μέσω πλοίων από τη Δαμιέτη και το Ιντκού προς λιμάνια στην Ελλάδα, με την Αλεξανδρούπολη να αποτελεί την πλέον στρατηγική επιλογή. Στο τραπέζι ήταν και η πιθανότητα υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, περισσότερο θεωρητική λύση.

Οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των ενεργειακών δεσμών μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας ενοχλούν σφοδρότατα την Αγκυρα, κάτι που φάνηκε και από τη χθεσινή επιστροφή στην τακτική των υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά, και συγκεκριμένα από τις Οινούσσες, τους Λειψούς και το Φαρμακονήσι.

 

kathimerini.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares