Κυριακή , 23 Φεβρουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ένα νέο τεχνολογικό project δίνει ελπίδα σε άτομα με βαριά αναπηρία να καλυτερεύσουν την καθημερινότητά τους….

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα αναπτύσσεται εδώ και τρία χρόνια στην Πολωνία και αφορά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν νοητικές και σωματικές δυσκολίες. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Insension και χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σκοπός του καινοτόμου προγράμματος αυτού είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάποιου είδους αναπηρία που τους δυσκολεύει ακόμα και να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με σοβαρά προβλήματα να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους στο περιβάλλον γύρω τους χρησιμοποιώντας κάθε μέσο διαθέσιμο.

Τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια καταγράφονται για κάποιο διάστημα και συλλέγονται πληροφορίες, οι οποίες αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη στο να χτίσει ένα προφίλ.

Καταγράφονται οι κινήσεις των χεριών, των ποδιών, του σώματος, το πρόσωπο, ακόμα και μικρών σημείων στο πρόσωπό τους, τα οποία είναι χαρακτηριστικά των εκφράσεων του προσώπου των ανθρώπων σε διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις.

Το σύνολο της πληροφορίας αυτής βοηθά την Τεχνητή Νοημοσύνη στο να δημιουργήσει το προφίλ του ανθρώπου με την αναπηρία, να «διακρίνει» κάθε φορά την ψυχολογική του κατάσταση, να προβλέπει τις ανάγκες του και να μεταφέρει τη συγκεκριμένη πληροφορία στα άτομα που τον προσέχουν μέσω των συμβατικών μέσων επικοινωνίας.

Παρόλο που η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, οι επιστήμονες και οι τεχνικοί που συμμετέχουν στο project ελπίζουν ότι θα είναι διαθέσιμη σε όλους στο εγγύς μέλλον, βοηθώντας τους πάσχοντες και τους φροντιστές τους μια πιο ανεξάρτητη και απλή ζωή.

Toυ Αντώνη Κωνσταντίνου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares