Κυριακή , 24 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Εμβολιασμός – Κορoνοϊός : Τον Ιανουάριο ξεκινά στην Ελλάδα – Ποιοι και πότε

Tο πρακτορείο Reuters μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής (22 Νοεμβρίου) ότι η εκτιμώμενη έναρξη εμβολιασμού για τον COVID-19 στις ΗΠΑ τοποθετείται στις 11 Δεκεμβρίου.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες (Δευτέρα 23 Νοεμβρίου) ότι τα εμβολιαστικά κέντρα στην Γερμανία θα είναι έτοιμα στις 15 Δεκεμβρίου με στόχο την έναρξη εμβολιασμών στις 20 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα  ο μηχανισμός του υπουργείου Υγείας έχει θέσει ως στόχο, να είναι έτοιμες οι υποδομές – εμβολιαστικά κέντρα, χώροι αποθήκευσης και σύστημα διανομής – για την έναρξη της διαδικασίας στην Ελλάδα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πιο συγκεκριμένα, ημερομηνία-στόχος χαρακτηρίζεται η Κυριακή 10 Ιανουαρίου, καθώς υπολογίζεται ότι τότε θα έχουν φτάσει οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Pfizer.

Φυσικά το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί έως εκείνη την ημέρα η ετοιμότητα σε επίπεδο υποδομών, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής αποθήκευση των εμβολίων.

Η ανάγκη να συντηρείται το εμβόλιο της Pfizer σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου υπαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την κατασκευή υποδομής μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Υγείας, η σκέψη στην οποία καταλήγουν είναι να λειτουργήσουν έξι κέντρα αποθήκευσης σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής Επικράτειας, από τα οποία θα μεταφέρονται τα εμβόλια στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι 1.018 συνολικά.

Μερικές εβδομάδες μετά την διανομή του εμβολίου της Pfizer στην χώρα μας αναμένεται να αρχίζει ανάλογη διαδικασία για το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει παρασκευαστεί σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares