Κυριακή , 9 Μάϊος 2021
Τελευταία Νέα

Εμβόλια: Η νέα μορφή ανταγωνισμού που διαμορφώνει πολιτικές

H γεωπολιτική εμπλουτίστηκε με ένα νέο αντικείμενο ανάλυσης και τη δύναμη ενός νέου εργαλείου. Αυτό είναι το εμβόλιο.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, το εμβόλιο αποτελεί πλέον το πιο διαφιλονικούμενο πολιτικό όπλο. Η ταχύτητα της αστραπής – warp speed στα αγγλικά – αυτό είναι ακριβώς το όνομα που δόθηκε στην επιχείρηση, η οποία επέτρεψε την εμφάνιση ενός εμβολίου σε δέκα μήνες εκεί όπου σε κανονικές συνθήκες η διαδικασία χρειάζεται χρονικό διάστημα από πέντε μέχρι δέκα χρόνου. Στο “επίτευγμα” συνέβαλε και η “επιδέξια” συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Biology laboratory | THIEMT GmbH

Εργαστήριο μοριακής βιολογίας 

Ρίχνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη πολλών φαρμακευτικών εργαστηρίων, οι ομοσπονδιακές αρχές άμυνας και υγείας, (των Η.Π.Α.), άνοιξαν τον δρόμο για  μία χωρίς προηγούμενο επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων κατά της ασθένειας Covid – 19.

UK first to approve Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine for rollout 'next week'

Το εμβόλιο της Pfizer/BioΝTech

H Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν θέλησε, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, να αφήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μονοπωλούν την υπερηφάνεια για το “επίτευγμα του εμβολίου”. Η Μέρκελ τόνισε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ότι το πρώτο εμβόλιο που πιστοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), δημιουργήθηκε “χάρις στην προνοητικότητα” μίας γερμανικής εταιρείας start – uπ, της BioNΤech, η οποία αναπροσάρμοσε γρήγορα τη στρατηγική της. Η BioNTech προχώρησε σε βιομηχανική εταιρική σχέση με τον αμερικανικό κολοσσό της Pfizer. Το εμβόλιό τους, σε αυτό το στάδιο, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο.

Τρεις χώρες μπορούν, μέχρι στιγμής να υπερηφανεύονται για τις μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού: το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για εκείνες τις χώρες όπου η διαχείριση της επιδημίας χαρακτηρίστηκε από σύγχυση. Το εμβόλιο αποτελεί για αυτές “σανίδα σωτηρίας”, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares