Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΕΜΦΡΑΓΜΑ: Ποια προειδοποιητικά σημάδια είναι συχνότερα στους άνδρες & ποια στις γυναίκες…

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχεδόν 735.00 Αμερικανοί παθαίνουν έμφραγμα κάθε χρόνο, ενώ περίπου 610.000 πεθαίνουν από καρδιακή νόσο.

Το θετικό είναι ότι το έμφραγμα μπορεί να προληφθεί. Η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου, καθώς συγκεκριμένα συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια είναι δυνατόν να εκδηλωθούν ακόμη και μήνες πριν το συμβάν.

Σχεδόν οι μισοί αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου.

Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια και αναζητήστε βοήθεια για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιβίωσης.

Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός: Οι μη φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς που διαρκούν 1 έως 2 λεπτά μπορεί να υποδεικνύουν επικείμενο έμφραγμα. Οι έκτακτες καρδιακές συστολές και οι αρρυθμίες προκαλούνται συχνά από άγχος, ειδικά στις γυναίκες. Αν οι ξαφνικές αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς, προκαλούν ζάλη και κόπωση, αναζητήστε επειγόντως θεραπεία.

Υπερβολική εφίδρωση: Όσοι κινδυνεύουν από έμφραγμα μπορεί να ιδρώνουν παραπάνω από το φυσιολογικό τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Συχνά νιώθουν σαν να έχουν κρυολογήσει ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή τη σωματική προσπάθεια που καταβάλουν. Και αυτό το σύμπτωμα είναι συχνότερο στις γυναίκες.

Πόνος στο στομάχι: Ποσοστό 50% όσων παθαίνουν έμφραγμα αναφέρουν ως σύμπτωμα τον πόνο στην κοιλιακή χώρα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να αισθανθούν ναυτία, φούσκωμα και αναστάτωση στο στομάχι ακόμη και εβδομάδες πριν το καρδιακό συμβάν. Μία κοινή ένδειξη ότι ο κοιλιακός πόνος συνδέεται με πιθανότητα εμφράγματος είναι ότι υποχωρεί και επιστρέφει ανά διαστήματα.

Κόπωση: Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι εμφράγματος όταν νιώθετε ασυνήθιστα εξαντλημένοι ακόμη και χωρίς να κάνετε κουραστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 70% των γυναικών νιώθουν έντονη κόπωση και απώλεια ενέργειας. Ο βαθμός κούρασης εντείνεται μέρα με την ημέρα.

Αναπνευστικά προβλήματα: Στο 40% των καταγεγραμμένων εμφραγμάτων, οι άνθρωποι ανέφεραν ως σύμπτωμα τη δύσπνοια, δηλαδή τη δυσκολία να πάρουν βαθιά αναπνοή και να φτάσει επαρκής ποσότητα αέρα στους πνεύμονές τους. Η δύσπνοια μπορεί να ξεκινήσει έξι μήνες πριν από το έμφραγμα.

Αϋπνία: Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν προβλήματα ύπνου πριν το έμφραγμα, καθώς και έντονο άγχος και έλλειψη συγκέντρωσης. Η αϋπνία που σχετίζεται με πρόβλημα στην καρδιά περιλαμβάνει τη δυσκολία κάποιου να κοιμηθεί, τη δυσκολία συνεχόμενου ύπνου και τις συχνές αφυπνίσεις.

Απώλεια μαλλιών: Μπορεί να αποτελεί συνέπεια της γήρανσης του οργανισμού, σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι και προειδοποιητικό σημάδι εμφράγματος. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν ξαφνικά τα μαλλιά τους έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στον οργανισμό τους.

Πόνος στο στήθος: Ο πόνος εκδηλώνεται συνήθως στον αριστερό βραχίονα, την κάτω γνάθο, τον αυχένα και το στομάχι. Μπορεί όμως να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο θωρακικός πόνος ως σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, αφού μόνο ο ασθενής μπορεί να εντοπίσει τα σημεία που πονά. Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση εμφράγματος, καθώς αραιώνει το αίμα και βελτιώνει την κυκλοφορία του. Εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός στο φάρμακο και πρέπει να το αποφύγει για τον κίνδυνο επιπλοκών.

onmed.gr

Shares