Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εμφανώς ενοχλημένος ο Τράμπ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ: Είναι ψέμα ότι έδωσα «υπόσχεση» σε ξένο ηγέτη, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία….

«Είναι κανείς τόσο ηλίθιος για να πιστέψει ότι θα έλεγα κάτι ανάρμοστο σε συνομιλία μου με έναν ξένο ηγέτη, σε ένα τέτοιο δυνητικά “πυκνοκατοικημένο” τηλεφώνημα;» αναρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “Fake News” την αναφορά ότι έδωσε μια “υπόσχεση” σε έναν ξένο ηγέτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του, την οποία ένας Αμερικανικός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών θεώρησε ιδιαίτερα ανησυχητική και υπέβαλε αναφορά στους ανωτέρους του.

«Σχεδόν κάθε φορά που μιλώ στο τηλέφωνο με έναν ξένο ηγέτη, αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να ακούν πολλοί άνθρωποι από διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες, για να μην αναφερθώ σε εκείνους από την άλλη χώρα. Ξέροντάς το αυτό, είναι κανείς τόσο ηλίθιος για να πιστέψει ότι θα έλεγα κάτι ανάρμοστο σε συνομιλία μου με έναν ξένο ηγέτη, σε ένα τέτοιο δυνητικά “πυκνοκατοικημένο” τηλεφώνημα;» έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. “Θα έκανα μόνο το σωστό και μόνο το καλό για τις ΗΠΑ!”, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη δύο πρώην αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος, ανέφερε ότι ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον, στον οποίο κατατέθηκε η αναφορά του ανώνυμου “μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος” την έκρινε αξιόπιστη και ανησυχητική, ώστε να την θεωρήσει “κατεπείγουσα” και να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν κατέθεσε αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο. Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, κλήτευσε τον Μαγκουάιρ την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσει να αποκαλύψει το έγγραφο. Ο Σιφ είπε ότι η άρνηση του Μαγκουάιρ να το καταθέσει στους βουλευτές “εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το αν ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Δικαιοσύνης ή άλλοι αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας προσπαθούν να εμποδίσουν μια νόμιμη αναφορά ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος να φτάσει στον παραλήπτη της, το Κογκρέσο, για να καλύψουν ένα σοβαρό παράπτωμα”.

Ο Άτκινσον κατέθεσε σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Πληροφοριών, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

Η εφημερίδα υπενθύμισε ότι ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 31 Ιουλίου. Το καλοκαίρι αντάλλαξε επίσης μηνύματα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και δέχτηκε στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Πακιστάν, της Ολλανδίας και του Κατάρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια “δύσκολη” σχέση με την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του και σε πολλές περιπτώσεις έχει διαφωνήσει με την ηγεσία της.

 

πρωτο θεμα

Shares