Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

EMΠΛΟΚΗ ΙΣΡΑΗΛ στη ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τα F-35! Ραγδαίες οι Εξελίξεις στο Κογκρέσο…

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας που αφορά τα F-35.

Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της χώρας δήλωσε πως το Τελ Αβίβ θα επιθυμούσε να μείνει η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα έχει F-35 ώστε να διατηρήσει το στρατηγικό της πλεονέκτημα και πως με το ‘μονοπώλιο’ αυτό δεν θα διαρρεύσουν τα δεδομένα του αεροσκάφους stealth σε γειτονικές χώρες.
Μάλιστα οι συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ επικεντρώνονται γύρω από τη λογισμικό που επιτρέπει την αναβάθμιση των F-35. Πηγές στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσαν στην ισραηλινή Haaretz πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών αφορούν και το συγκεκριμένο θέμα.
Φυσικά, επισήμως, το Ισραήλ αρνείται πως συζητά με τις ΗΠΑ για την αγορά 100 f-35 από την Τουρκία και πως απλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το Τελ Αβίβ να έχει προτείνει στο Λευκό Οίκο την παράδοση των αεροσκαφών στην Άγκυρα χωρίς το λειτουργικό σύστημα, που σημαίνει ότι το πλεονέκτημα θα παραμείνει σε Ισραηλινά χέρια.
Εν τω μεταξύ η συζήτηση στο Κογκρέσο για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία έχει ανάψει για τα καλά με τις φωνές που αντιτίθενται να πληθαίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γερουσιαστής James Lankford, Ρεπουμπλικάνος από την Οκλαχόμα που στηλιτεύει την πολιτική ομηρίας (θύμισε τον Αμερικανό πάστορα στις τουρκικές φυλακές) που ακολουθεί ο Ερντογάν και τόνισε την γενικότερη διολίσθηση της Άγκυρας προς την αβεβαιότητα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares