Κυριακή , 24 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ελβετία: Ιστορική δίκη Λιβεριανού για εγκλήματα πολέμου

Ξεκινά την Πέμπτη στην πόλη Μπελιντσόνα της Ελβετίας η δίκη του ηλικίας 45 ετών Αλιέ Κοσάια για εγκλήματα πολέμου στη Λιβερία.

Είναι η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην ιστορία της Ελβετίας που δεν θα γίνει σε στρατιωτικό δικαστήριο αλλά σε κακουργιοδικείο.

Ο Κοσάια κατηγορείται για στρατολόγηση ανήλικων παιδιών, βίαιες μετακινήσεις, λεηλασίες, κανιβαλισμό, απάνθρωπη μεταχείριση αμάχων, απόπειρες δολοφονίας, φόνους (είτε μόνος του είτε δίνοντας εντολές σε άλλους, σκύλευση νεκρών και βιασμούς.

Συνελήφθη στη Γενεύη το 2014 και η Ελβετία προχώρησε στην κακουργηματική δίωξη του το 2019.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η υπόθεση είναι μία από τις πολλές που έχουν βρεθεί ενώπιον διεθνών δικαστηρίων και αφορούν στην ένοπλη σύγκρουση που αιματοκύλησε τη χώρα στο διάστημα 1989 – 2003, σκοτώνοντας σχεδόν 250.000 ανθρώπους, με τους εκτελεστές, πολύ συχνά, να είναι παιδιά στρατιώτες.

Στη δίκη θα συμμετέχουν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, η δικογραφία περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες περιγραφών. Η υπόθεση έγινε περίπλοκη, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ελβετίας, εξαιτίας έλλειψης συνεργασίας από την επίσημο κράτος της Λιβερίας.

Πηγή: Reuters

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares