Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ελληνοτουρκικά – Τεστ 40 ημερών

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας, αυτή τη φορά από τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και πολιτικό εταίρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που φωτογραφίστηκε στην έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης με χάρτη, στον οποίο τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η Κρήτη, απεικονίζονται ως τουρκική επικράτεια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

κείμενο Βίκυ Σαμαρά

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Παρόλα αυτά πάντως στο Μαξίμου θεωρούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι το καλοκαίρι του 2022 δεν θα είναι τόσο θερμό όσο αυτό του 2020 στα ελληνοτουρκικά, καθώς δεν βλέπουν την ίδια κινητικότητα στο πεδίο από την τουρκική πλευρά, παρά την κλιμάκωση της ρητορικής. Ως εκ τούτου οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής όπως το 2020, παρότι φυσικά παραμένουν πάντα σε ετοιμότητα.

TWITTER / @@ULKU_OCAKLARI

Οι επόμενες 40 ημέρες όμως θα δείξουν εάν η Τουρκία θα περάσει από τα λόγια και σε πράξεις, καθώς έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα βγάλει γεωτρύπανο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Και το σενάριο που τρομάζει είναι η Τουρκία να προβεί σε κάποια τόσο προκλητική κίνηση, που η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να υποχωρήσει σε κυριαρχικά δικαιώματα ή να ρίξει πρώτη…

Σημειωτέον ότι στο νέο γεωτρύπανο της γείτονος έχει δοθεί το όνομα του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον οποίο εκθρόνισαν οι Νεότουρκοι και είχε φυλακίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Ένα στοιχείο πάντως που κάνει το Μαξίμου να αισιοδοξεί ότι η Άγκυρα θα μείνει στα λόγια, είναι πως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι δεν θέλουν νέα προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας την ώρα που εστιάζουν την προσοχή τους στη Ρωσία.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, βρίσκεται μάλιστα στις ΗΠΑ, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του, ενώ κυρίως θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Τέξας, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής των F-35.

FXO80RdXkAgejaX?format=jpg&name=large

Στη συνέχεια, στις 17 Ιουλίου, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του, Λόιντ Όστιν, στο Πεντάγωνο, με την κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πλήρη εξέλιξη.

Βέβαια, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί η Ελλάδα να μπλοκάρει εσαεί την πώληση F16 στην Τουρκία, όμως προφανώς η κυβέρνηση θέλει αφενός να είναι ένα βήμα μπροστά απο την Άγκυρα και αφετέρου να καθυστερήσει τον εξοπλισμό της γείτονος όσο μπορεί, ποντάροντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Shares