Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Ελληνογαλλικό “μέτωπο” κατά της Τουρκίας: Το Charles De Gaulle νότια της Κρήτης – Στέλνει ενισχύσεις ο Μακρόν…

Έρχεται απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, με Αθήνα-Παρίσι να συντονίζουν τις προσπάθειές τους.


Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος.

Στο Παρίσι έχει σημάνει συναγερμός λόγω των ενεργειών της Τουρκίας, καθώς έντονη είναι η ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που δείχνει έμπρακτα ότι στηρίζει την χώρα μας, βέβαια για τα δικά της συμφέροντα, αλλά μας στηρίζει.

Τις επόμενες ώρες καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά το Γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle θα βρίσκεται νότια της Κρήτης.

Όπως είχαμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα, η γαλλο-ελληνική αρμάδα με επικεφαλής το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, απέπλευσε από την Τουλόν στις 21 Ιανουαρίου 2020, μαζί με την ελληνική Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, κινούμενη στην Α. Μεσόγειο με ανεπίσημη αποστολή τους τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συνέχεια, στην αρμάδα αυτή θα προστεθούν η βελγική φρεγάτα FFGH Leopold 1,η γερμανική FGS Lûbeck, η ολλανδική HNLMS Ervertsen,και η πορτογαλική FFGH Corte Real.

Αυτά τα πολεμικά πλοία “θα συμμετάσχουν στην ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου”, υποστηρίζει σε ανακοίνωση το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, η οποία συνεχίζοντας τονίζει ότι: “αυτή η αρμάδα θα εκτελέσει αποστολές διαλειτουργικότητας με τις άλλες μονάδες επιφανείας, σε υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας”.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulleαναμένεται θα βρεθεί νότια της Κρήτης επικεφαλής της Γαλλικής αρμάδας στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα ‘’ΣΠΕΤΣΑΙ’’, σύμφωνα με το newpost.

Ως ‘’εμπροσθοφυλακή’’ σύμφωνα με πληροφορίες κινείται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και Γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο αυξάνοντας κατακόρυφα την επιχειρησιακή δύναμη κρούσης της αρμάδας.

Φορτωμένο με Rafalle και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας το Γαλλικό αεροπλανοφόρο θα προχωρήσει μαζί με Ελληνική αεροναυτική δύναμη σε μια σειρά ασκήσεων όσο θα πλέει στο Λιβυκό πέλαγος κινούμενο ανατολικά. Είναι η περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο κάδρο των Τουρκικών διεκδικήσεων με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές η παρουσία στην περιοχή και οι ασκήσεις με συμμετοχή Γαλλικών πλοίων αλλά και πεζοναυτών αποτελούν μόνο την αρχή. Το Παρίσι έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για συνεχή παρουσία τους επόμενους μήνες σε μια σειρά ασκήσεων που διοργανώνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως η ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ και ο ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’.

Η ενίσχυση του άξονα Αθήνας και Παρισιού προβλέπεται να επισφραγιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιλίσια Πεδία και την συνάντησή του με τον Εμάνουελ Μακρόν, την δεύτερη μέσα σε ένα τετράμηνο. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μάλιστα δεν αποκλείουν να γίνει αναφορά από τον Γάλλο πρόεδρο και σε περαιτέρω βήματα στρατιωτικής συνεργασίας με αυξημένη παρουσία Γαλλικών δυνάμεων σε ευαίσθητες για την Ελλάδα περιοχές τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

pentapostagma

Shares