Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ελληνική Οικονομία: Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο – Τι κάνει (ή δεν κάνει) ο Μητσοτάκης…

Ελληνική Οικονομία: Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο - Τι κάνει (ή δεν κάνει) ο Μητσοτάκης...

H απόφαση να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα και να υποδεχτούμε τουρίστες ήταν απαραίτητη κίνηση για να τονωθεί η ελληνική οικονομία. Κανένα lock down δεν μπορεί να κρατήσει καιρό.

Από εκεί και πέρα ήταν ένα λελογισμένο ρίσκο εις γνώσιν της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του covid-19. Την ίδια στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 32 δις ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας φαντάζουν μακρινά, σενάριο σχεδόν επιστημονικής φαντασίας.

Σαφώς και η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε σωστά ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατόν τις απώλειες ζωών, ωστόσο δεν πρέπει η δημοσκοπική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη να δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Η οικονομία είναι το φλέγον ζήτημα.

Οι πρώτοι 6 μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασαν (μέχρι και τα γεγονότα του Έβρου αν θέλετε) χωρίς πράξεις ουσίας. Καμία μεταρρύθμιση δεν είχε γίνει στην Οικονομία ή στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε (τότε) πως η κυβέρνηση ‘τρώει’ από τα έτοιμα και πως ασκεί πολιτική με το ‘μαξιλάρι πλεονάσματος’ που ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε.

Το θέμα είναι πως όπως και τότε, έτσι και τώρα παρατηρείται μία καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης, η οποία μάλλον θεωρεί δεδομένα τα 32 δις ευρωπαϊκής βοήθειας.

Αν όμως δεν έρθουν, ή έρθουν αργά; Aν το φθινόπωρο έχουμε νέα έξαρση κρουσμάτων covid-19;

Ακόμα και στο κρίσιμο κομμάτι της υγείας, έχει προετοιμαστεί το αρμόδιο Υπουργείο για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται; Δε γνωρίζουμε. Αυτό είναι το χειρότερο.

Ας δούμε λοιπόν  το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στην κυβέρνηση η «Επιτροπή Πισσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης επισημάνθηκε η ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση ενώ έγινε λόγος για ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής.

Η συνέχεια… ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares